Pistorius po novem obsojen umora

Ker je južnoafriško vrhovno prizivno sodišče spremenilo obsodbo, bo moral sloviti paraolimpijec za vsaj 15 let za zapahe.

Objavljeno
03. december 2015 13.34
South Africa Pistorius
J. P.
J. P.

Johannesburg − Južnoafriško vrhovno prizivno sodišče je spremenilo obsodbo v razvpitem primeru južnoafriškega padlega paraolimpijskega boga Oscarja Pistoriusa iz obsodbe za uboj v obsodbo za umor partnerke Reeve Steenkamp, zaradi česar se bo moral atlet za dalj časa − za vsaj 15 let − vrniti za zapahe.

Pistorius je po novem kriv »umora z zločinsko namero,« je pojasnil sodnik Eric Leach in dodal, da mu mora zdaj prvostopenjsko sodišče izreči novo kazen. Spomnimo: na predlanski valentinov dan je Oscar štirikrat ustrelil skozi zaprta vrata kopalnice in pokosil svojo tedaj 29-letno dekle, sam se je ves čas zagovarjal, da je streljal v prepričanju, da je v kopalnici vlomilec.

Vrhovno prizivno sodišče njegovi verziji dogodka ni oporekalo, je pa razsodilo, da med streljanjem ni mogel mimo jasnega tveganja, da bi koga ranil ali celo ubil. »Ni mogel vedeti, ali oseba predstavlja grožnjo, ko pa je streljal, je bila smrt tarče verjeten rezultat,« je pojasnil sodnik.

Ocenili so, da je bila prvostopenjska sodba polna temeljnih napak, saj sodišče po njihovem ni upoštevalo ključnih balističnih dokazov, ni pa niti racionalne podlage za to, da bi Pistorius, sicer dobro izurjen za uporabo orožja, lahko mislil, da je ogroženo njegove življenje, ne glede na to, kdo je bil za vrati.

Lani je bil sloviti paraolimpijec za nenaklepni uboj obsojen na pet let zapora, tožilstvo, ki ga je bremenilo umora, pa se je na obsodbo pritožilo in vrhovno prizivno sodišče mu je danes prikimalo. Zdaj bo 29-letni Pistorius do izreka nove kazni, predvidoma kmalu po prelomu leta, ostal v hišnem priporu, kjer prestaja kazen od oktobra.