Pivski amater vztrajal za zaprtega očeta

Ronnie O'Sullivan: Znameniti igralec snukerja ta četrtek gostuje v Ljubljani.

Objavljeno
08. maj 2017 14.38
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Potem ko so lanskega decembra Ljubljano obiskali Shaun Murphy, Mark Selby, Judd Trump in Neil Robertson, se bo ta četrtek v dvorani Tivoli predstavil še najznamenitejši igralec snukerja – Ronnie O'Sullivan. Skupaj z njim ponovno prihaja Trump, toda vse oči bodo uprte v največjega zvezdnika tega športa.

Življenjska zgodba Ronnieja O'Sullivana je tako pestra, da bi si jo težko zamislili celo pisatelji z najpestrejšo domišljijo. Oče ga je pri osmih letih prvič vzel s seboj v snuker bar, leto kasneje je že nastopil na prvem turnirju. Kmalu je poskrbel za škandal, saj je na enem od turnirjev vrgel kozarec, a še bolj je opozoril nase z izjemnimi dosežki. S šestnajstimi leti se je kot najmlajši v zgodovini uvrstil na svetovno prvenstvo, kmalu je med profesionalci na 76 tekmah nanizal 74 zmag, od tega je bilo 38 zaporednih, na enem od dvobojev pa je za slavje s 5:0 potreboval vsega 43 minut in 36 sekund. Prav zato je prejel vzdevek – raketa.

Nič mirnejše ni bilo njegovo življenje v domačem okolju. Njegova starša sta imela v londonskem predelu Soho več trgovin s seksualnimi pripomočki, pri desetih letih je prvo videokaseto s filmom za odrasle prodal tudi Ronnie. Starša sta se ločila, ko je imel šestnajst let, leto zatem (1992) so njegovega očeta obsodili na dosmrtno ječo, ker je zabodel temnopoltega človeka. Tri leta kasneje je morala zaradi utaje davkov v zapor še mati, Ronniejev brat pa je bil osumljen umora.

Na dober dan pil vodko s sokom

»V resnici nisem jaz izbral snukerja, ampak ga je moj oče. Ko sem bil še otrok, sem se želel samo zabavati in verjetno bi bil srečnejši, če bi igral nogomet, golf ali dirkal z avtomobili,« je spomine na mladost obujal O'Sullivan. »Oče je bil zelo ambiciozen. Ko sem imel deset let, mi je rekel, da moram postati najboljši na svetu. In če hočem to uresničiti, se ne smem več pritoževati in iskati izgovorov. V tistem trenutku je v meni sprožil disciplinirano pošast.«

Ampak nobene discipline ni imel v zasebnem življenju. Nenehno je pil in kadil, se pretepal in jedel hitro hrano. »Nisem znal reči ne, nikakršne discipline nisem poznal. Družil sem se s slabimi ljudmi, dobri so mi zbujali strah,« je priznal. Sčasoma je začela trpeti njegova igra, zato je padal po svetovni lestvici. »Vsakič ko sem pripotoval na svetovno prvenstvo, sem razmišljal le o tem, kdaj ga bo konec, da ne bo več dopinških kontrol in se bom lahko spet 'razbil'. Samo enkrat so me ujeli v celotni karieri, čeprav sem močno izzival srečo, a sem znal odlično oceniti, kdaj bo prišla kontrola, in sem dotlej iz telesa spravil vse sledi droge,« je opisoval svojo preteklost.

Marsikaj pove podatek, da je brez težav spil petnajst vrčkov piva na dan. »Ko sem imel dober dan, sem bil na vodki s sokom, zvečer sem jih spil kakih deset, ko sem prišel domov, sem popil že odprte pijače in skadil še nekaj džointov. Potem sem potreboval tri, štiri dni, da sem se spet počutil normalno,« je povedal. Pri svojih podvigih je imel pestro družbo, denimo Ronnieja Wooda, kitarista skupine The Rolling Stones. »Woody je pri pitju profesionalec, jaz pa samo amater.«

Rešil se je tako, da je šel v drugo skrajnost. Začel je teči in hoditi v telovadnico. Vadil je tako močno, da je imel polno žuljev, pretekel je več kot deset kilometrov na dan. Zraven je hodil na posvete k anonimnim narkomanom in se zdravil s pomočjo psihoterapije in hipnoze. Na terapijah pri anonimnih narkomanih je spoznal Jo Langley, mati njegovih dveh otrok (skupno ima tri), zdaj je v zvezi z igralko Lailo Rouass.

Nagrajen z redom britanskega imperija

S snukerjem ima vseskozi ljubezensko-sovražni odnos, a zaradi zaprtega očeta ni nikoli odnehal. »Moj oče je večkrat rekel, da se je počutil, kot da sem ga obiskal, če me je videl igrati na televizijskem ekranu. Prekleto dobro sem vedel, da je to zanj najpomembnejša stvar, zato sem nadaljeval z igranjem. Nikoli nisem odnehal, čeprav sem snuker včasih naravnost sovražil,« je navrgel. Leta 2010 so očeta predčasno spustili iz zapora in zdaj živi blizu sina.

Ronnie O'Sullivan se je v zadnjih letih spremenil. Nekoč je bil obseden z zmagami, zato ga je žrl vsak poraz, zdaj pravi, da le zamahne z roko in začne razmišljati o novih tekmovanjih. Poleg igranja snukerja se je preizkusil v pisanju knjig in blogov, vodil je radijske oddaje, je ambasador snukerja, znajde pa se tudi pred kamerami, zato je pogostokrat gost v televizijskih oddajah, celo kuharskih. Nič čudnega, saj pravi, da je kuhanje njegova strast. Še vedno dviguje tudi prah. Letos je v enem od intervjujev odgovarjal z robotsko-računalniškim glasom, spet drugič je med intervjujem kar zapel nekaj verzov pesmi Wonderwall skupine Oasis.

Zaradi številnih lovorik in rekordov spada med največje igralce vseh časov. Trenutno je pri 28 velikih lovorikah, ki štejejo za svetovno lestvico, januarja letos je pri 41 letih osvojil rekordni sedmi masters, petkrat je bil svetovni prvak, za svoje dosežke je prejel kraljevski »red britanskega imperija«. V dvorani Tivoli se torej obeta spektakel, toda to bo zgolj ekshibicijski dvoboj z veliko zabave in bolj malo napetosti.