Planici v boju za SP tradicija ni ravno naklonjena

V Južni Koreji danes (11.00) o prireditelju prvenstva leta 2017. V Slovenijo se vrača najmanj ena nagrada FIS.

Objavljeno
31. maj 2012 00.11
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Oči slovenskih ljubiteljev nordijskega smučanja, ki jih zagotovo ni malo, bodo danes opoldne posebej uprte proti Gangwonu, kjer bo padla odločitev o tem, kdo bo leta 2017 priredil nordijsko svetovno prvenstvo. Zanj se v konkurenci Lahtija, Oberstdorfa in Zakopanov prvič poteguje tudi Planica, vendar pa tradicija ni ravno na njeni strani.

Če odštejemo Chamonix, ki je davnega leta 1924 s krstnimi zimskimi olimpijskimi igrami hkrati gostil tudi premierno svetovno prvenstvo v nordijski kombinaciji, smučarskih skokih in tekih, ter leto zatem Janske Lazne (Češka), se bojda doslej še ni zgodilo, da bi določen prireditelj izvedbo nordijskega SP dobil že ob prvem poskusu oziroma kandidaturi. Toda v planiškem prireditvenem odboru vseeno verjamejo, da bi lahko na današnjem glasovanju članov predsedstva Mednarodne smučarske zveze (FIS) opravili tudi s to tradicijo.

»Ob vseh pohvalah, češ da je Planica uspešno izpeljala že celo vrsto tekmovanj na najvišji ravni in bi že zaradi svojega odličnega slovesa lahko jutri spisala novo poglavje v svoji bogati zgodovini, smo sicer tu nekajkrat slišali tudi opazko, da je treba za prvenstvo kandidirati vsaj dvakrat, preden ti ga dodelijo. Po drugi strani pa naj bi bil ob Oberstdorfu naš glavni tekmec Lahti, čeprav ne poznamo primera, da bi SP dvakrat zapovrstjo priredili na severu Evrope. Prav to bi se prvič zgodilo jutri, če bi izbrali finsko nordijsko središče, saj bo leta 2015 prvenstvo v Falunu. Kakorkoli že; mi smo naredili vse, kar je bilo v naših močeh, zato smo zadovoljni. Zdaj nam ne preostane več drugega kot čakanje na glasovanje,« se je včeraj razgovoril Tomi Trbovc, predstavnik za odnose z javnostmi pri OK Planica in Smučarski zvezi Slovenije (SZS), za katerega bi bilo največje presenečenje, če bi SP leta 2017 dodelili Zakopanam.

Zadnji dan pred glasovanjem sta se sicer za govorniški pult še enkrat postavila ambasadorja Petra Majdič in Franci Petek, ki sta dolino pod Poncami predstavila še odboroma za teke in nordijsko kombinacijo pri FIS. Z njima so sicer pri planiškem prireditvenem odboru zadeli v polno, saj pri članih predsedstva FIS – kakor je zaupal Trbovc – uživata precejšen ugled. Ne glede na razplet današnjega glasovanja pa se bo iz Južne Koreje ena nagrada zagotovo vrnila v Slovenijo; med osmimi finalisti najboljših projektov za spodbujanje smučanja je namreč tretjo za šolski pokljuški maraton v teku prejel Nenad Pilipovič, učitelj z OŠ Gorje.

Prvi skoki v Planici konec avgusta ali septembra

V dolini pod Poncami pa se spet zatika pri gradnji 90- in 120-metrske naprave, ki sicer že nekaj časa kažeta obrise skakalnic. Kot je včeraj pojasnil Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Planica, se je znova zapletlo zaradi nekaterih izvajalcev, ki zamujajo z deli. Za nameček so se pojavile še težave s podjetjem, ki naj bi hrbtišče in doskočišče prekrilo s plastiko. »Zato nočem več ničesar obljubljati,« je uvodoma dejal Gros, ki je sicer nedolgo tega napovedal, da bodo lahko skakalci obe napravi prvič preizkusili že julija. Zdaj računa, da bi prve skoke na njih opravili konec avgusta ali najpozneje v začetku septembra.

Kar zadeva tekaški center, pa se nadeja, da ga bodo začeli graditi po koncu prihodnje sezone in ga začeli prvič v omejenem obsegu uporabljati pozimi 2013/14. Na vprašanje, kaj si obeta od današnjega glasovanja, je odvrnil, da so vsi štirje kandidati že dokazani in preverjeni prireditelji tekmovanj najvišje ravni, vsi so povrhu sposobni privabiti ogromno gledalcev, zatorej imajo po njegovem vsi po 25 odstotkov možnosti. »Toda kljub vsemu menim, da bi se Planica najbolje pripravila za prvenstvo, od vseh bi imela tudi najbolj sodoben nordijski center,« je še omenil Gros, za katerega je sicer predvsem zaradi največjega (denarnega) zaledja Oberstdorf še najhujši tekmec Planice.