Nastja pred EP navdušila z rekordom

Na plavalnem mitingu v Kranju Nastja Govejšek z novo rekordno znamko.

Objavljeno
22. november 2015 22.59
Odpto DP Slovenije. Plavalka Govejšek Nastja. V Kranju 6.6.2015
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Kranj – Plavalci so na mitingu v Kranju prestali generalko pred evropskim prvenstvom v 25-metrskem bazenu, ki ga bo med 2. in 6. decembrom gostil Izrael. Prvi adut 10-članske odprave Damir Dugonjić je tekmo izkoristil za testiranje podrobnosti, stabilno formo je pokazala Anja Klinar, ki bo najvišje kotirala med dekleti. Z državnim rekordom na 50 m delfin se je izkazala Nastja Govejšek.

Govejškova je osebni rekord na 50 m delfin popravila januarja letos, ponovila ga je pred dvema tednoma v Zagrebu, včeraj pa ga je v Kranju izboljšala še za 16 stotink sekunde. Štoparica se je ustavila pri 26,26. »Po jutranjem plavanju sem vedela, da sem zelo hitra, bila sem tudi hitrejša kot v Zagrebu in vedela sem, da je rekord dosegljiv. Glede na to, da je tu slab štartni kamen, pri katerem ni pravega odriva in začetne hitrosti, je izid res dober,« je bila po državnem rekordu zadovoljna 18-letna velenjska tekmovalka. Ta konec tedna si je v Kranju priplavala tri zmage – najhitrejša je bila še na 100 delfin in 100 prosto. Na EP v Chartresu in Herningu je iztržila polfinale, enake cilje ima tudi pred dokazovanjem v Izraelu. »Skrita želja je seveda finale, a v osnovi si želim čim boljše predstave in nove osebne mejnike,« je razkrila Govejškova.

Prvo ime slovenske reprezentance Dugonjić je kranjski preizkus izkoristil za trening. Na 50 m prsno je dosegel čas 27,15. »V prvi polovici sem plaval bolj za občutek, saj štartni kamen ne dovoljuje optimalnega začetka, zadovoljen pa sem z zadnjimi 25 m,« je nastop ocenil Korošec, ki je 100-metrsko razdaljo preplaval v času 59,79. »Zavedam se, da mi dober izid okrog 58 sekund še manjka. Morda potrebujem malo več prakse pri obratih, ki jih je v manjšem bazenu veliko, sam pa treniram predvsem v 50-metrskem. Zdi se mi, kot bi bilo do EP na sporedu premalo tekem, vendar razlogov za skrb nimam,« je še dejal Ravenčan, ki bo na EP branil zlato na 50 in bron na 100-metrski razdalji.

Njegov trener Matija Medvešek je dodal, da sta na kranjskem mitingu testirala višanje frekvence. »Ker sva testirala, ni plaval na polno. Sicer pa sva se za prvenstvo dobro pripravljala, v Izraelu bo predvsem pomembno, da glava ostane na mestu,« je dejal Dugonjićev dolgoletni trener, ki mu bo v prihodnjih dneh namenil tudi čas za počitek in regeneracijo.

Klinarjeva se v bazenu tokrat ni najbolje počutila, a se je kljub temu predstavila z osebnim rekordom na 200 prosto (1:57,14), popravila ga je za tri desetinke sekunde, nepremagljiva pa je bila še na 200 mešano. »Deluje zelo stabilno. Njeni rezultati so za slovenske razmere dobri, v Izraelu pa bomo videli, kam sodi na evropski ravni,« jo je ocenil njen trener Miha Potočnik, sicer selektor reprezentance.

»Potniki na EP so potrdili, da so dobro pripravljeni pred velikim tekmovanjem, pokazali so zadovoljivo formo, zdaj imajo 10 dni časa, da jo dvignejo do konca. Na prvenstvu pričakujemo njihove najboljše predstave, osnovni cilj je 16. mesto, pri nekaterih tudi finale in kolajna. Upamo, da se jim bo uspelo pokazati v čim boljši luči. Prvo ime bo Dugonjić, ki bo branil lovoriki z minulega EP,« je Potočnik prikazano v Kranju navezal na prihajajoče EP. Opozoril je, da bo treba po prvenstvu dobro pripravljenost in rezultate iz 25-metrskega bazena prenesti v olimpijskega. »Na ravni A-norme za Rio sta namreč le Dugonjić in Klinarjeva,« si selektor želi, da bi se v lov za olimpijskimi vozovnicami s še hitrejšimi predstavami podali tudi drugi tekmovalci.