Plezalno EP: srebrna učenka stare šole

Mina Markovič v Italiji vnovič, že sedmič, do kolajne na evropskem prvenstvu v športnem plezanju.

Objavljeno
02. julij 2017 22.42
Janez Porenta
Janez Porenta
Campitello di Fassa – Slovensko športno plezanje se veseli že 17. kolajne doslej z evropskih prvenstev. Zanj je v Italiji v težavnosti poskrbela Mina Markovič, ki resda ni ubranila predlanske lovorike iz Chamonixa, a ima tokratno srebro podobno težo kot tedanje zlato.

V Sežani živeča Ptujčanka, z 29 leti najstarejša finalistka, je vnovič dokazala, iz kakšnega testa je. Če se je minulih dveh sezon svetovnega pokala lotila nekoliko zadržano, je v tej že uvodoma dala vedeti, da jo spet zanimajo zgolj najvišja mesta. V finalu je bila od nje prepričljivejša zgolj neverjetna Belgijka Anak Verhoeven, ki je plezala še kar 15 oprimkov dlje in poskrbela, da Mina ni ubranila šampionskega naslova iz Chamonixa, da pa se je vseeno, na že petem zaporednem EP, okitila s sedmim odličjem, četrtim težavnostnim.

»Predlanski naslov evropske prvakinje je eden najžlahtnejših dosežkov moje kariere, tokratno srebrno odličje pa prav tako kotira zelo visoko, ker je konkurenca neizprosna, mladi val je odličen, tudi druge tekmice smo si zelo blizu. Tega odličja sem si res želela, zanj sem garala vso zimo, zato sem na podelitvi tudi potočila solzico. Smeri so bile fenomenalne, že na prvi pogled drugačne, kot smo jih bili vajeni doslej, in čeravno mi niso bile pisane na kožo, sem se zbrala in dober trening se je obrestoval. Prednost nas, primerkov stare plezalne šole, je v tem, da smo bolj prilagodljivi, saj smo morali v karieri že večkrat spremeniti plezalni slog,« se je smejalo evropski podprvakinji.

Lanska dobitnica težavnostnega globusa Janja Garnbret je v Italiji začela odlično in bila z naskokom najprepričljivejša v kvalifikacijah, saj je obe smeri – kot edina – preplezala do vrha, medtem ko je morala v polfinalu premoč priznati zgolj Verhoevnovi. Tudi v finalu se je spogledovala z drugim zaporednim odličjem z EP – predlani se je v Chamonixu uvrstila tik za reprezentančno kolegico Mino –, a se ji je ravno v ključnem trenutku pripetila napaka in je obtičala tik pod zmagovalnim odrom.

»V vsakem primeru bi mi zmanjkalo časa, toda če mi pri ključnem gibu ne bi spodneslo pete, mi kolajna ne bi ušla. Z rezultatom sem vseeno zadovoljna, s plezanjem ne. Če pogledam EP v celoti, je forma zadovoljiva, jo bom pa na prihodnjih preizkušnjah, ki si bodo sledile ena za drugo, še popravila. Glede na količino težavnostnih treningov, vendarle sem največji poudarek namenila balvanom, je pripravljenost odlična,« je strnila vtise 18-letna Korošica, ki jo v drugi polovici meseca čakajo tudi svetovne igre v Vroclavu. 

Na prvenstvu so testno preizkusili novo pravilo skrajšanega dovoljenega časa plezanja v (pol)finalu z osmih na šest minut, glavna žrtev je bil udarni slovenski adut v moški konkurenci in lanski zmagovalec svetovnega pokala Domen Škofic. V finalni smeri je šel namreč najvišje med vsemi, a je vmes prekoračil časovno omejitev, zato so mu priznali 45 oprimkov, s čimer se je namesto zmage moral zadovoljiti s 5. mestom.