Po četrto zmago in globus

V nedeljo bo na finalu težavnostnega svetovnega pokala v Kranju pod lupo Mina Markovič.

Objavljeno
13. november 2015 13.35
Mina Markovic Kranj 16.11. 2014
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Kranj – Nedeljska finalna preizkušnja težavnostnega svetovnega pokala v športnem plezanju v dvorani Zlato polje (z začetkom ob 19. uri) bo že jubilejna dvajseta, kar kranjsko prizorišče postavlja v središče svetovnega tekmovalnega dogajanja, doslej pa so nabito polne tribune videle sedem zmag domačih plezalcev. Tokrat bo svojo četrto lovila Mina Markovič.

Če se ji posreči, bo na vrhu večne lestvice ulovila slovito Francozinjo Liv Sansoz, ki si je konkurenco štirikrat zapored pokorila med letoma 1997 in 2000. Ptujčanka se s tem ne obremenjuje, niti ne z dejstvom, da v skupnem seštevku svetovnega pokala vodi s 33 točkami prednosti pred glavno tekmico zadnjih let, Korejko Jain Kim. »Takšne stvari se da dokaj dobro odmisliti, nekje v podzavesti pa vseeno ostajajo. A ponavljam: najprej moram korektno odplezati kranjsko tekmo, šele nato se lahko lotim računanja. V vsakem primeru pa bo treba tekmovati na polno in brez zadržkov.«

Letošnja sezona je bila za Mino še ena vrhunska, v njej je vpisala zgodovinski naslov težavnostne evropske prvakinje in tri zmage na tekmah svetovnega pokala. Že pred začetkom leta se je zavestno odločila, da bo dala poudarek težavnosti, balvane pa nekoliko postavila na stranski tir. »Povsem odpisala jih vendarle nisem, udeležila sem se namreč EP in se prebila v finale, kar je bil velik uspeh glede na to, koliko sem balvane trenirala. Bolj sem se posvetila težavnosti in takšna odločitev se mi je obrestovala. Kljub poškodbi gležnja v Briançonu sem bila po mesecu dni domala brez treninga in s še vedno zelo bolečim gležnjem nato v Imstu telesno dovolj dobro pripravljena za suvereno zmago, ki sem jo ponovila še tri tedne pozneje v Stavangerju,« je sezono secirala 27-letna šampionka.

Tudi manjše napake so bile, kot poudarja, ki te sprva nekoliko zamajajo, »ampak ko prideš domov, opraviš dober trening in storiš vse, kot mora biti, potem veš, da je bil razlog drugje, in se lažje pripraviš na prihodnje izzive.« Na najhujši preizkušnji letos je bila torej že v Briançonu, kjer je utrpela poškodbo gležnja. »V najkrajšem možnem času smo ga spravili v red, za kar sem hvaležna fizioterapevtu, trenerju, vsem, ki so mi stali ob strani. Skupaj smo naredili najbolje, kar se je dalo, in čeravno še zdaleč ni šlo za nedolžno poškodbo, sem se kmalu počutila, kot bi je ne bilo.«

Vajena je že, da ima na tekmah močno slovensko konkurenco. Letos zanjo vrhunsko skrbi komaj 16-letna obetavna Janja Garnbret, ki je dvakrat nastopila na preizkušnjah svetovnega pokala, bila dvakrat druga, obakrat pa premoč priznala zgolj Markovičevi. »Na to ne gledam, kot da mi nekdo od domače konkurence diha za ovratnik. Janja je zelo dobro pripravljena, vrhunsko zna odplezati, res je zelo vsestranska, vesela sem zanjo in za celotno slovensko športno plezanje. Nanjo ne gledam kot na grožnjo ali oviro, ker navsezadnje vem, da sem tudi sama odlično pripravljena,« dodaja Mina.