Po dvoboju je Fury presenetil še s petjem

Britanski boksar Tyson Fury senzacionalno končal vladavino Vladimirja Klička.

Objavljeno
29. november 2015 22.49
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Kar ni uspelo, denimo, Dejanu Zavcu v Miamiju, se je posrečilo Tysonu Furyju v Düsseldorfu. Britanski profesionalni boksar je namreč v soboto zvečer senzacionalno po točkah s 115:112, 116:111 in 115:112 premagal favoriziranega Vladimirja Klička ter se ovenčal z naslovi svetovnega prvaka v težki kategoriji po različicah IBF, WBA, WBO in IBO.

Še neporaženi Fury (25 zmag, 18 s k. o.) je pred 50.000 gledalci na štadionu ESPRIT dokazal, da ni le spreten z jezikom, temveč tudi z rokami in nogami. S pridom je izkoriščal svojo višino (206 cm : 198 cm) in 39-letnemu Ukrajincu (64 zmag, 53 s k. o., 4 porazi) zadal občutno več čistejših udarcev, kot jih je prejel.

Vendar teh ni bilo veliko: novopečeni svetovni prvak jih je od 371 sproženih zadel 86 (23 %), Kličko od 231 zgolj 52 (23 %), torej v dvanajstih rundah skupaj toliko kot, denimo, Erislandy Lara proti Zavcu v pičlih treh. Kljub takšni razliki pa Fury na koncu ni bil povsem prepričan o svojem uspehu, zato je bilo seveda njegovo veselje po razglasitvi toliko večje.

»Za ta dvoboj sem se pripravljal dolgih šest mesecev in ne morem verjeti, da mi je zares uspelo. Hvala bogu, zmago mi je prinesla Jezusova (po)moč,« ni skrival olajšanja 27-letni Britanec, ki je imel po obračunu še toliko moči, da je v ringu svoji soprogi Paris zapel uspešnico I Don't Want To Miss A Thing skupine Aerosmith. Žena mu je namreč pred dnevi razkrila, da pričakuje tretjega (skupnega) otroka po hčerki Venezueli in sinu Princu, on pa se ji je ob petju oddolžil z eno od največjih boksarskih senzacij v zadnjem obdobju.

Kličko je poraz, prvega po aprilu leta 2004, ko ga je s tehničnim nokavtom ugnal Lamon Brewster, sprejel s težkim srcem, a športno. »Bil sem odlično pripravljen, vendar pa je bil Tyson neverjetno hiter. Nisem pričakoval, da bo v takšnem ritmu zdržal do konca, vendar mu je uspelo,« je omenil ukrajinski zvezdnik, ki se izzivalcu nikakor ni mogel tako približati, da bi mu zadal več udarcev in ga z njimi resneje ogrozil.

»Vedel sem, da zaostajam, vendar mu nisem mogel priti dovolj blizu. Nisem ga mogel zadevati tako, kot bi si želel. Manjkala mi je hitrost,« je Kličko pojasnil razloge za svoj neuspeh in še enkrat ponovil, da je bil Fury tokrat pač dosti boljši, zato je zasluženo zmagal.

Njegov starejši brat Vitalij, zdaj župan Kijeva, ga je popravil, da Britanec ni bil veliko boljši. »Vladimir je kljub vsemu boksal dobro, vendar očitno ne dovolj za zmago. Morali bomo proučiti dvoboj, po njem bomo vedeli več. Po moji oceni je predolgo čakal; moral bi več tvegati in priti bližje Tysonu,« je presodil nekdanji šampion.

Ob tem je dodal, da se je njegov pet let mlajši brat po vsakem porazu vrnil močnejši, zato verjame, da bo tako tudi v tem primeru. Vladimir Kličko, ki je imel prebito desno arkado, manjši rani pa tudi nad levim očesom in pod njim, o prihodnosti še ni želel govoriti, češ da je za to še prezgodaj. Je pa zatrdil, da ima po pogodbi pravico do povratnega obračuna.