Po Dvoršakovi za las ob finale SP tudi Maček

Prekmurski strelec Boštjan Maček na svetovnem prvenstvu v Granadi v izenačeni konkurenci 21. v trapu.

Objavljeno
10. september 2014 20.40
M. F., šport
M. F., šport

Granada – Po Živi Dvoršak, ki je za 0,2 kroga zgrešila preboj med najboljših osem z zračno puško na svetovnem prvenstvu v Granadi, je dan pozneje za las ob uvrstitev v razstreljevanje za finale ostal Boštjan Maček v trapu. Zmanjkal mu je en zadeti glinasti golob. V ekipni konkurenci so Slovenci izenačili državni rekord (355).

Maček je na zahtevnem in razgibanem strelišču v Granadi dobro nastopil. Za tremi strelnimi mesti je bila jama, na dveh hrib, strelcem pa je nastope grenil še zelo spremenljiv veter. Prekmurca je pokopal zgrešeni 15. strel v zadnji seriji. Zadel je 122 letečih tarč in na koncu zasedel 21. mesto. »Žal mi je zgrešenega strela v zadnji seriji, a takšen je pač šport,« je dejal Maček, ki s prikazanim v sicer zelo izenačeni konkurenci ni bil razočaran. »Rezultat ni slab. V šestih dneh, če poleg tekmovalnih dni računam še tridnevne treninge, so bile moje predstave zelo konstantne, na strelišču se nisem spustil pod 24 zadetkov, kar se mi prej še ni zgodilo,« je dejal Maček, ki se je v tej sezoni meril s tekmeci le na eni preizkušnji za svetovni pokal; v Tucsonu je s 117 zadetki vknjižil 10. mesto. V prihodnjem letu bo njegov tekmovalni urnik precej bolj natrpan, saj si močno želi še drugega nastopa na poletnih olimpijskih igrah čez dve leti v Braziliji. Poleg Mačka sta se s tekmeci merila še Denis Vatovec in Matija Mlinarič. Vatovec se je po štiriletnem premoru vrnil s 119 zadetimi letečimi tarčami, s tem rezultatom je izenačil osebni rekord na velikih tekmovanjih, Mlinarič, ki se na zelo zahtevnem strelišču v Granadi ni znašel, pa jih je zadel 114.

Tretji tekmovalni dan so v tarče merili še strelci z malokalibrsko puško. Eliminacije leže je uspešno prestal le najizkušenejši Rajmond Debevec, ki je zadel 619,7 kroga in v drugi skupini zasedel 17. mesto. Izpadla sta Robert Markoja, v prvi skupini je s 619,3 kroga zasedel 23. mesto, in Mitja Kočevar, ki se je v tretji zasidral na 45. mestu (598,2). Debevca danes čaka glavna tekma, novo dokazovanje pa se po tekmi z malokalibrsko pištolo obeta Kevinu Venti z zračnim orožjem. V eliminacijah se bo z malokalibrsko puško v trojnem položaju s tekmicami merila tudi Živa Dvoršak.