Po kolajne iz Eko Resorta na Veliko planino

Čez dober mesec dni bo Slovenija gostila evropsko prvenstvo v gorskih tekih.

Objavljeno
02. junij 2017 01.55
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Čez dober mesec, 8. julija, bo Slovenija gostila eno največjih mednarodnih atletskih tekmovanj pri nas – evropsko prvenstvo v gorskih tekih, katerega cilj bo na Veliki planini. Naši tekmovalci so v zadnjih letih odlično tekmovali na najvišjih ravneh in osvajali kolajne, žal bo domače EP večina izpustila zaradi poškodb.

Približno 250 tekmovalcev iz 24 držav se bo podalo na Veliko planino v članski konkurenci iz Eko Resorta (12 km, 1295 višinske razlike), za tekmovanje pa je že vse nared.

»Odkar smo dobili organizacijo prvenstva, ekipa dela, pripravljeni smo tako dobro, da bi bila lahko tekma že jutri,« zagotavlja Dušan Papež iz Kluba gorskih tekačev Papež, enega od soorganizatorjev EP, poleg slovenske in evropske zveze ter Združenja za gorske teke pri AZS. Papež že ima veliko izkušenj z organizacijo tekem, med drugim tudi s svetovnim prvenstvom leta 2010. »V primerjavi s SP 2010 bo tokrat štart spremenjen, saj se bodo tekači na Veliko planino podali iz Eko Resorta, proga pa bo razgibana, zanimiva in tudi zahtevna,« dodaja vodja tekmovanja, ki sta ga na včerajšnji novinarski konferenci pohvalila tudi predstavnika evropske zveze, tehnični delegat Ede Rutkovszky in vodja projektov Aditya Kumar.

Slovenski tekači so v zadnjih desetih letih na EP osvojili štiri članske kolajne – tri Mateja Kosovelj in eno Lucija Krkoč –, lani pa sta si na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu Krkočeva in Mitja Kosovelj pritekla bronasti odličji, prav tako ženska ekipa. A nihče od naštetih na domači tekmi ne bo nastopil. Krkočeva in Kosoveljeva sta poškodovani, Kosovelj pa je pred dnevi postal oče, pri čemer je rojstvo otroka pričakoval prav okoli EP in tako zanj niti ni treniral.

»Petindvajset let je, odkar smo postavili temelje gorskega teka, v tem času smo v različnih konkurencah na SP in EP osvojili 56 kolajn, od leta 2000 na vsakem prvenstvu kakšno. A konkurenca postaja vse hujša, zato ne moremo pričakovati nadaljevanja takšnega trenda v nedogled. Mislim, da bo tekma na Veliki planini lepa, ne smemo pa biti razočarani, če kolajne tokrat ne bo. Lahko pa računamo na uvrstitve v prvo četrtino,« poudarja predsednik Združenja za gorske teke pri AZS Tomo Šarf.

Reprezentanca bo znana z nedeljsko izbirno tekmo, steber pa je j znan že zdaj – to sta Miran Cvet in Gašper Bregar, med katerima je več kot 20 let razlike. Cvet jih šteje 49 in je v gorski tek vstopil šele pred nekaj leti, zmagal pa že na svoji prvi resnejši tekmi, DP 2014 na Ratitovcu. Bregar je stalni član reprezentance – najprej mladinske – od leta 2007, je specialist za tek gor-dol, zato se je za domače EP predvsem posvečal teku navkreber, njegov cilj pa bo izboljšati najboljšo uvrstitev doslej – 40. mesto.