Po rdeči majici Brajkoviču tudi kolajna na SP?

 Jutri se v Firencah začenja svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Jani Brajkovič z Astano po kolajno.

Objavljeno
21. september 2013 00.14
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – Jani Brajkovič je letos najsvetlejši trenutek doživel na Vuelti, na kateri je po zmagoslavju Astane v ekipni vožnji na kronometer v prvi etapi oblekel rdečo majico. Tudi na svetovnem prvenstvu v Firencah se mu lahko zgodi, da bo v ekipni vožnji osvojil kolajno. Kazahstansko moštvo je namreč v najožjem krogu favoritov.

Astana bo na 57 km dolgi preizkušnji med Termami Montecatini in Firencami nastopila domala v enaki postavi kot na Vuelti. Manjkal bo le Vincenzo Nibali. Zamenjal ga bo Kazahstanec Dmitrij Druzdev. Ob Brajkoviču bodo nastopili še Andrej Grivko, Jakob Fuglsang, Tanel Kangert in Alessandro Vanotti. Športni direktor Aleksander Šefer opozarja, da ekipna dirka ni primerljiva s špansko preizkušnjo, ker gre za dve povsem različni trasi. V uvodni etapi Vuelte je bil kronometer predvsem krajši, a proga ovinkasta. V Italiji bo povsem ravninska. Le na sedmem kilometru je manjši vzpon s 100 metri višinske razlike. Zato so prvemu možu Brajkoviču dodali »motor«, kot je poimenoval Druzdevo vlogo. Favorizirana moštva so še RadioShack s Fabianom Cancellaro (lani ga na SP zaradi poškodbe ni bilo) in Quick Step svetovnega prvaka v posamični vožnji na čas Tonyja Martina. Cannondale drugega slovenskega profesionalca Kristajna Korena v ekipni vožnji ne sodi med favorizirana moštva.

Slovenske barve bo drugič zapored zastopala Adria Mobil. Novomeščani so si ekipni nastop prikolesarili z odličnim dirkanjem in uvrstitvijo med deset najboljših moštev na EuroTouru. Prvi trener najboljše slovenske ekipe Milan Eržen bo zadovoljen, če bo novomeška šesterka premagala vsaj eno od osemnajstih ekip WorldToura in presegla povprečje 50 km/h, ki je nekakšna sanjska meja v vožnjah na čas. V Italiji bo seveda lažje dosegljiva, ker proga ni tako zahtevna, kot je bila lani v Valkenburgu. Drugi trener Boštjan Mervar meni, da je vseh šest kronometristov – Slovenci Matej Mugerli, Tomaž Nose, Kristjan Fajt in Klemen Štimulak ter Hrvata Radoslav Rogina in Bruno Maltar – v dobri formi.


Ključni mož ob sicer odličnem v vožnji na čas Štimulaku bo mladi, 19-letni Maltar. Pa ne zaradi neizkušenosti (prvič tekmuje v elitni konkurenci), ampak težav, ki jih utegne imeti na edinem vzponu. »Nimamo šibkega člena, zelo pa bomo morali paziti, da ne zgrešimo ritma. Maltar je močan kolesar in obvlada vožnjo na čas, zato ga ne smemo 'izgubiti'. Začetni interval pri menjavi ritma bo 20 sekund, potem pa bomo izmene prilagajali moči posameznikov,« je Mervar povedal o osnovni taktiki. Z Erženom bosta danes od prvega do zadnjega metra proučila progo in si zapisala vse ključne točke, po katerih bodo skovali taktiko.