Po številu malo izbrancev, po kakovosti vrhunsko

Na Prangerskem bo potekalo finale svetovnega pokala v streljanju na premične tarče, nastopili bodo štirje olimpijski prvaki.

Objavljeno
18. september 2012 14.00
D. L., šport
D. L., šport
Ljubljana – Drugi vrhunec sezone za strelce na premične tarče bo konec tedna finale svetovnega pokala. Po letu 2004 bo drugič na Pragerskem, na strelišču Gaj pa bo zbrana elita povabljenih mojstrov s štirimi svežimi olimpijskimi prvaki iz Londona. Nastop Boštjana Mačka je vprašljiv.

Olimpijskima zmagovalcema v skeetu, Američanoma Brandy Drozd in Vincentu Hancocku, ter najboljšima v trapu, Italijanki Jessici Rossi in Hrvatu Giovanniju Cernogorazu, bodo delali družbo številni nekdanji olimpijski prvaki, svetovni rekorderji in prvaki. Po številu nastopajočih bo konkurenca skromna, kajti v vsaki od petih kategorij se bo pomerilo zgolj po 12 najboljših. Toda, zbrana druščina je porok za kakovostno tekmo. Prireditelji bodo hkrati pripravili še odprti turnir za veliko nagrado, omejen s po 60 udeleženci na disciplino, ter gostili 320 strelcev in strelk iz 49 držav.

Za Slovenijo bo najbolj zanimiva najhitrejša in po urniku prva disciplina trap. Kot gostiteljica lahko Slovenija izkoristi dve »vstopnici« za nastop, ali jih res bo, pa bo treba počakati še nekaj dni. Nastop Boštjana Mačka je namreč zaradi poškodbe mišice na roki pod vprašajem. Škoda, kajti Prekmurec, lani bronast na EP, je odlično začrtal letošnjo sezono. Formo je naravnal na London in presenetil z odličnim sedmim mestom, prigarano formo pa bi lahko unovčil še na domačih tleh.

»Čakamo na mnenje zdravnikov, odločitev pa bo odvisna tudi od Boštjana in njegovega počutja. Jutri bo opravil še nekaj pregledov, na osnovi izvidov pa se bomo odločili, kako naprej,« je o težavah najboljšega slovenskega strelca na glinaste golobe poročal selektor Nikolaj Mejaš. Drugi slovenski reprezentant Matej Žniderčič bo zanesljivo na strelski črti. Ali bo ob morebitnem Mačkovem umiku puško prijel Ivo Kompan, pa odločitev še ni padla. Marsikaj bodo pogojevala pravila. Poimenske prijave je treba oddati tri dni pred tekmovanjem in če bi ob Mačkovih zdravstvenih zapletih obstajal up, da bi lahko bil do sobote nared, se bodo v slovenskem taboru odločili zadnji hip. »Žniderčič se je letos izkazal v svetovnem pokalu, kot vsi pa se je najbolj osredotočil na London. Pripravljen je dobro, kako visoko je sposoben ustreliti v tem trenutku, ko se forma počasi znižuje, pa ne morem oceniti. Kljub temu od njega pričakujem soliden izid in nastop. Kompan je na nižji ravni, morda je vmesen premislek o smiselnosti njegovega nastopa. Lahko bi mu naredili slabo uslugo in bi mu nastop bolj škodil kot koristil,« je Mejaš razmišljal večstransko ter pretresal argumente za in proti.

Konkurenco v trapu bodo na Pragerskem sestavili štirje finalisti olimpijskih iger, vključno s prvakom Cernogorazom ter svetovnim rekorderjem in prvakom Massimom Fabbrizijem, naslov prvaka iz lanskega leta pa bo branil Turek Oguzhan Tuzun.

Kakovost strelcev seveda terja kakovostno organizacijo. »Za nami je že veliko vrhunskih tekem, ob naših izkušnjah zapletov ne bi smelo biti,« je predsednik prireditvenega odbora Igor Rakuša zatrdil, da so nared. Ob velikih naložbah v center Gaj si Rakuša ne bi privoščil spodrsljajev, še zlasti, ker kandidati za organizacijo čakajo v vrsti. Četudi morajo sami kriti izdatke nastanitve in prevozov. »Tekmovanje bo stalo okrog 300.000 €, imamo srečo, da smo pri pokroviteljih naleteli na razumevanje,« je Rakuši uspelo prepričati mecene. V stroške so vključene tudi nagrade za najboljše tri: po 6800 € za prvo, 5000 € za drugo in 3500 € za tretje mesto. Če bo kdo izenačil ali izboljšal svetovni rekord, pa bo dobil od Mercedesa še avto.