Po vzoru Gumpa: Teci, Justin, teci

Ameriški šprinter Gatlin brez poraza v sezoni in brez dvoboja z Jamajčanom Usainom Boltom.

Objavljeno
15. september 2014 12.27
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Navdušenje in sumničavost. Med tem so letos kolebali atletski navdušenci ob predstavah ameriškega šprinterja Justina Gatlina, ki je dobil vseh 18 tekem v sezoni, na katerih je nastopil, najhitreje pa je na 100 m tekel 9,77. Če bo Gatlin, ki od leta 2006 do 2010 ni smel nastopati zaradi dopinga, takšne šprinte kazal tudi prihodnjo sezono, se obeta zanimiv dvoboj z Usainom Boltom.

Usain Bolt je letos nastopal zelo malo in še to bolj na ekshibicijskih tekmah, resnejših se je izogibal in še tiste redke, ki jih je imel sprva predvidene v koledarju, je nato odpovedoval. Jamajčan se je pač v letu brez velikega tekmovanja, torej olimpijskih iger in svetovnega prvenstva, odločil, da bo raje počival in zdravil manjše poškodbe, da bo prihodnjo sezono in še predvsem 2016. z Rio de Janeirom nared za nove zgodovinske dosežke. To pa še ne pomeni, da je bil letos šprint nezanimiv, za kar je poskrbel predvsem Gatlin, ki je večinoma nastopal na 100 metrov. A na finalu diamantne lige v Bruslju je v razmiku zgolj ene ure slavil tako na 100 kot na 200 m, obakrat z odličnim rezultatom, predvsem 9,77 (na daljši razdalji pa 19,71) je bil čas, od katerega so bili v zgodovini boljši zgolj štirje atleti – Bolt, Tyson Gay, Yohan Blake in Asafa Powell. In seveda, Gatlin je nazadnje tako hitro tekel pred osmimi leti, ko je z 9,77 dosegel tudi svetovni rekord, vendar pa je bil ta kasneje izbrisan, ker je Američan padel na dopinški kontroli (testosteron).

»Krog je sklenjen. Občutki so nekoliko grenko-sladki, a zadovoljen sem. Da sem v eni uri lahko tekel 9,77 in 19,71, je izjemno. S trenerjem Denisom Mitchellom sva letos res garala in od vsega začetka sem vedel, da lahko tečem pod 9,8 ali pa še hitreje,« je dejal Gatlin, ki si pri 32 letih ne lasti zgolj najboljšega časa na 100 m v sezoni, ampak tudi na 200 (19,68), za kar naj bi bila »kriva« tudi spremenjena prehrana, saj je z jedilnika črtal hamburgerje in sladkarije. Zanimivo, da je njegov navdih pri treningih Forrest Gump, četudi je junak filma, ki ga je režiral Robert Zemeckis, pretekel veliko več in je tekel neprekinjeno tri leta. »Forrest Gump samo teče, nič drugega. In prav to si želim tudi sam, brez odvečnega razmišljanja in analiziranja, kdo nastopa ob meni, kako hiter je bil kdo v sezoni,« razkriva nekdanji olimpijski prvak na 100 metrov – v Londonu pa nazadnje bronasti –, ki bo vedno nosil na sebi madež dopinškega grešnika.

Potem ko se je leta 2006 ob drugem prekršku izognil dosmrtni prepovedi nastopanja in zavoljo sodelovanja z USADA dobil zgolj osemletno kazen, so mu le-to nato še prepolovili, že leta 2010 je lahko spet začel tekmovati, vendar pa ostaja zelo sporen atlet in tega številni ne skrivajo niti ga ne želijo na svojih mitingih. Kot denimo prireditelji diamantne lige v Stockholmu, Birminghamu in Zürichu, ki ga ne vabijo. »Očitno je za njih primerna kazen za takšen prekršek zgolj takšna, da za vedno prepovedo nastop na svojih mitingih. A sam nase gledam kot na atletskega Batmana v boju proti slabemu. Morda vam nisem všeč, a me potrebujete,« pravi Gatlin, čigar zastopnik Renaldo Nehemiah si bo tudi v prihodnje na vse kriplje prizadeval, da bi lahko njegov varovanec spet nastopal povsod, saj mu navsezadnje pravila mednarodne atletske zveze to dovoljujejo.

Gatlin je zadnjič letos slavil pred dobrim tednom dni v Rietiju, kjer je dosegel 18. zmago ter tako sezono končal neporažen – kot prvi moški šprinter po Boltu 2009. »Res sem želel končati sezono nepremagan. V zadnjih letih je Bolt povsem prevladoval in hotel sem doseči nekaj, kar bi se vsaj približno lahko primerjalo z njim,« se je na daljavo boril z Jamajčanom Gatlin, potem ko na stezi za to ni bilo priložnosti. Naslednjo sezono bo drugače, to bi bil vsekakor lahko največji dvoboj leta 2015. Izziv najhitrejšemu Zemljanu je seveda tudi velika Gatlinova želja. »Na štadionu ni zgolj ena atletska steza, vsi nastopajoči pa moramo pokazati vse, kar znamo. Gotovo se ne bom kar vdal, ko bo na sceno spet stopil Usain Bolt in želel svetu pokazati, kdo je. Želim ga prehiteti ali pa vsaj prisiliti, da teče enega najhitrejših časov na svetu v zgodovini. Če bova oba zdrava in se bova merila na 100 m, potem mislim, da lahko tečeva hitreje od 9,7 ali celo 9,6. To bi bila res spektakularna tekma. Bolta izjemno spoštujem, je eden največjih tekmecev, s katerimi sem se kdajkoli meril, in on vedno iz mene iztisne najboljšo predstavo. Želim si, da bi jo tudi jaz iz njega. Svet si namreč želi dobro rivalstvo in upam, da bova v naslednjih letih poskrbela zanj,« se bo z novo veliko motivacijo priprav za sezono 2015, ki prinaša SP v olimpijskem Pekingu, lotil Gatlin, letos na 100 m kar lastnik sedmih časov v top 10 in tudi skupni zmagovalec diamantne lige v tej disciplini.