Počutila se je kot zmagovalka

Strelka Petra Dobravec je na svetovnem prvenstvu v Granadi osvojila četrto mesto in si zagotovila nastop na OI 2016.

Objavljeno
12. september 2014 20.34
Strelka Petra Dobravec v Ljubljani, 3. septembra 2014
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Granada – Strelka Petra Dobravec si je na svojem premiernem svetovnem prvenstvu z zračno pištolo v Granadi uresničila sanje: s 4. mestom si je zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Riu leta 2016. Dobravčeva je prva med 23 člani slovenske odprave v Španiji, ki se je prebila v finale. Prvič v karieri se je znašla v družbi osmerice najboljših na velikih tekmovanjih.

Letos je bila dvakrat blizu finala v mednarodni konkurenci: za drobec ga je zgrešila na evropskem prvenstvu v Moskvi, nazadnje še na tekmi za svetovni pokal v Gaju pri Pragerskem. »Ta dober strelski občutek ohranjam že dolgo časa in nočem ga izpustiti, čutim, da je pravi. Malenkost mi še manjka do finala. Verjamem, da mi bo kmalu uspelo uresničiti cilj,« je bronasta s sredozemskih iger v Mersinu povedala pred odhodom v Granado, kjer je natančno in zbrano streljala že v kvalifikacijah. S 385 krogi je izenačila državni rekord in se med 114 tekmovalkami zasidrala na 2. mestu.

»Priprave za SP so bile zares temeljite, v Granadi pa se je vse 'izšlo'. Za dva kroga sem nadgradila svoje najboljše dosežke. Presrečna sem, počutim se kot zmagovalka,« je dejala 44-letna Gorenjka, ki je v finalu ustrelila 155 krogov in si zagotovila končno 4. mesto. O olimpijski kvoti ni razmišljala. »Zavedala sem se psihološkega bremena, ki ga prinaša nastop v finalu SP. Rekla sem si, da bom streljala po svojih najboljših močeh. Konkurenca je bila zelo močna, četrto mesto je zato izjemen izid,« je žarela strelka in dodala, da bo šele čez čas zares dojela, da si je zagotovila olimpijski nastop, o katerem še pred štirimi leti ni sanjala.

S strelstvom se namreč resno ukvarja šele od leta 2010. Trenira pod vodstvom Branka Koširja, ki jo je opazil, ko je v okviru čipkarskih dnevov v Železnikih na strelski tekmi prvič prijela orožje v roke. Prepričeval jo je, naj poskusi še na strelišču v klubu. Mamo 22-letnega Sandija in leto dni mlajše Erike je streljanje hitro posrkalo vase. Najbolj letos, ko se je celo leto 100-odstotno osredotočeno pripravljala za svoj premierni nastop na SP. Ker hodi v službo v treh izmenah, si je trening razporejala glede na delovne obveznosti.

S treningom zbranosti, pritiski in tremo nikoli ni imela težav. »Moraš biti flegma, znati odklopiti ves svet okoli sebe. Obstajaš le ti, tvoja pištola in tarča, ne vidiš in ne slišiš nič drugega. Roka mora ubogati možgane, obvladati moraš vse čute,« je formulo uspeha razkrila Dobravčeva.

V kvalifikacijah sta svoj nastop z zračno pištolo končali Majda Raušl s 377 krogi na 41. mestu in Mojca Kolman s 371 krogi na 79. mestu. Na ekipni tekmi, na kateri je slavila srbska reprezentanca (1142 krogov), je slovenska trojka z Dobravčevo zasedla 9. mesto (1133 krogov).

Granado po nastopu z malokalibrsko puško v trojnem položaju zapušča Živa Dvoršak, ki se je s SP poslovila z 39. mestom v tej disciplini (577 krogov).