Pokal Amerike: Oracle po popolnem zasuku ubranil naslov

Potem ko je novozelandski izzivalec Emirates že vodil z 8:1 v zmagah, je Oracle dobil kar osem plovov zapored.

Objavljeno
26. september 2013 10.47
SAILING-AMERICASCUP
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

San Francisco - Branilec naslova, ameriški Oracle, je vnovični zmagovalec najprestižnejše jadralske regate na svetu, slovitega pokala Amerike. V zadnjem plovu preizkušnje z najdaljšo tradicijo je zmagovalna posadka povsem prevladovala, novozelandskega izzivalca Emirates pa je po popolnem zasuku v zadnjih dneh ugnala s tesnim izidom 9:8 v zmagah.

Ekipa Oracla je uprizorila neverjetno vrnitev. Po odločitvi mednarodne žirije je regato začela z odvzemom dveh točk in precejšnjim zaostankom, Novozelandci pa so v obračunu na devet zmag vodili že z udobnih 8:1. Ameriška posadka ni vrgla puške v koruzo, temveč je po zaslugi menjave taktike (to vlogo je opravljal britanski zlati olimpijec Ben Ainslie) zmogla preobrat na meji mogočega, dobila naslednjih osem plovov in se v domačih vodah pred San Franciscom veselila veličastnega končnega uspeha.

Zasedba s skiperjem Jimmyjem Spithillom na čelu je tako ubranila lovoriko v že 34. izvedbi najstarejšega nepretrganega športnega tekmovanja, za kar je morala čakati tri leta, prejšnjo regato za pokal Amerike so namreč izpeljali leta 2010. Posadka, lastnik dragocenega futurističnega katamarana je ameriški milijarder Larry Ellison, je v zadnjem plovu za 44 sekund ugnala kivije in osvojila jadralski sveti gral.

Šele tretjič v zgodovini tekmovanja je zmagovalca odločila zadnja, 17. regata, pred tem je bil takšen razplet zgolj v letih 1920 in 1983.

»Fantje so pokazali izjemno željo in voljo. Ne bi si mogel želeti boljšega tekmovanja. Vrnitev po visokem zaostanku je sad fantastičnega ekipnega truda,« je poudaril Avstralec Spithill. Zanimivo: v posadki Oracla je bil zgolj en Američan.

V novozelandskem taboru je bilo vzdušje kajpak dosti bolj klavrno. »Škoda. Dali smo vse od sebe, a smo imeli pač premočnega tekmeca, ki si je zaslužil zmago,« je bentil taktik poražene posadke Ray Davies.

Ekipi sta nastopili z visokotehnološkima, 22 metrov dolgima katamaranoma. Po zalivu pred San Franciscom sta v zadnji regati pred več tisoč navijači redno jadrali s hitrostjo več kot 70 km/h. Na koncu so bili bolj zadovoljni pristaši domače ekipe, ki bo tudi določila, kje bo potekal prihodnji pokal Amerike in s kakšnimi plovili. Letos je tekmovanje sicer poželo številne kritike, saj so zahtevana plovila stala po sto milijonov dolarjev, kar je zelo okrnilo število izzivalcev, bili so zgolj trije.

ZADNJIH PET ZMAGOVALCEV POKALA AMERIKE

2013: Oracle Team USA (krmar Jimmy Spithill, ZDA)
2010: BMW Oracle Racing (Jimmy Spithill, Russell Coutts, ZDA)
2007: Alinghi (Russell Coutts, Švica)
2003: Alinghi (Russell Coutts, Švica)
2000: NZL-60 (Russell Coutts, Nova Zelandija)