Pokal Amerike: Oracle vrača udarec

Branilec naslova, ameriški Oracle, po petih zaporednih regatnih zmagah že diha za ovratnik posadki Emirates.

Objavljeno
24. september 2013 12.18
SAILING-AMERICASCUP/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

San Francisco - Če je pred dnevi že dišalo po tem, da bo letošnji pokal Amerike, najprestižnejša jadralna regata na svetu, hitro pod streho, je branilec naslova Oracle vendarle pokazal zobe in se vrnil v igro. Po vodstvu novozelandskega izzivalca, posadke Emirates, z 8:1 je ameriška zasedba v zalivu pred San Franciscom dobila kar pet regat zapored in znižala zaostanek na 6:8. Še vedno pa so kiviji zgolj še eno regatno zmago oddaljeni od končnega uspeha.

Prireditelji so sicer zaradi prešibkega vetra namesto predvidenih dveh izpeljali le eno regato, ki jo je s 33 sekundami zaloge dobila posadka Oracla s skiperjem Jimmyjem Spithillom in taktikom, britanskim štirikratnim olimpijskim zmagovalcem Benom Ainsliejem. S tem je 34. sloviti jadralski dvoboj tudi uradno postal najdaljši finale (17 dni) tega tekmovanja vse od prve izvedbe davnega leta 1851.

Pokal Amerike je sicer najstarejše nepretrgano športno tekmovanje, osvoji pa ga tista posadka, ki v medsebojnih obračunih prva zbere devet zmag oziroma devet točk.