»Pokazati želimo, da je Balkan naš«

V Ljubljani bo potekalo ekipno balkansko prvenstvo v atletiki. 

Objavljeno
16. september 2014 22.58
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Atletska sezona se izteka, prav za konec pa slovenska zveza v soboto pripravlja ekipno balkansko prvenstvo, na katerem bo nastopilo osem reprezentanc, poleg domače še ekipa Bosne in Hercegovine, bolgarska, hrvaška, romunska, makedonska, srbska in turška. Merile se bodo v 16 disciplinah, Slovenijo pa bodo zastopali skorajda vsi najboljši atleti.

Slovenija se je lani pridružila Balkanski atletski zvezi (ABAF), letos bo na pobudo AZS Ljubljana gostila kongres ABAF in ekipno prvenstvo, poimenovano Balkanation. V soboto (začetek ob 16. uri) se bodo na štadionu v Šiški atleti pomerili v 16 disciplinah, po 8 pri ženskah in moških, pri čemer so se prireditelji pri izboru osredotočili na to, da bo nastopilo kar največ najboljših slovenskih atletov. Ni pa denimo disciplin, v katerih je s tega območja kar nekaj tekmovalk svetovne ravni, kot denimo ženski skok v višino (Blanka Vlašić, Ana Šimić), met diska (Sandra Perković) in skok v daljino (Ivana Španović) itd, a seveda je tako ali tako veliko vprašanje, ali bi sploh katera nastopila.

»Pri izbiri smo bili pozorni na to, da predstavimo čim širši spekter disciplin, zato so tudi tehnične razdeljene na moške in ženske. Pri tem smo se časovno omejili, da tekma ne bo trajala več kot poltretjo uro, z eno, dvema izjemama pa bomo predstavili celoten vrh slovenske atletike,« je pojasnil predsednik AZS Gregor Benčina, prepričan, da je to zgolj prvo v nizu tovrstnih tekmovanj ob koncu sezone, njegova želja pa je, da bi bilo to še naslednji dve leti v Ljubljani, nato bi potovalo po balkanskih državah.

S kako močnimi zasedbami se bodo predstavile ostale reprezentance, bo jasno, ko bodo pripotovale v Ljubljano, četudi nastop ne prinaša denarnih nagrad, ampak zgolj čast in prehodni pokal, pa je bilo v slovenski ekipi zanimanje zelo veliko. Prav tako ne bo manjkalo tekmovalnosti. »Za večino atletov bo to zadnja tekma v sezoni, ponavadi so te najtežje, a ker gre za ekipni nastop, se je vsi veselimo. Borili se bomo za vsako točko, želimo pokazati, da smo močna ekipa, da je Balkan naš. Mislim, da se lahko vmešamo v boj za vrh. Sem optimist, se bom moral pa tudi sam potruditi, da bom osvojil eno od prvih treh mest, posebej ker sem po EP večinoma počival,« je napovedal kapetan slovenske reprezentance Primož Kozmus, ki si je na tribunah zaželel čim več gledalcev. Med njimi bosta vsekakor legendarni atlet Sergej Bubka, ki prihaja v Slovenijo že drugič v manj kot letu dni, in predsednik evropske zveze Hansjörg Wirz.

AZS bo »Balkanation« pripravila v sodelovanju z AD Mass, ki bo tako tekmo združil z memorialom Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana. Tragično preminulima atletoma bo posvečen moški tek na 100 metrov.