Poker slovenskih hokejskih asov med evropsko elito

KHL: danes na ledu trije risi, Žiga Jeglič in Rok Tičar pri Slovanu ter Marcel Rodman pri Medveščaku, jutri še Jan Muršak.

Objavljeno
04. september 2014 03.17
S. U., šport
S. U., šport
Moskva, Bratislava – V prvih septembrskih dneh se hokejska srenja pri nas ozira predvsem k začetku nove sezone v EBEL. A zdaj bo bolj pozorno kot doslej spremljala tudi KHL, razširjeno rusko prvenstvo. V tem tekmovanju bodo poslej igrali štirje slovenski reprezentanti, trije med njimi – Žiga Jeglič in Rok Tičar pri Slovanu ter Marcel Rodman pri Medveščaku – bodo na ledu že drevi.

Tekmovanje 28 moštev ohranja sloves najmočnejšega ligaškega na ledenih ploskvah stare celine, višjo kakovost po tekmovalni in organizacijski plati ponuja le še naprej nedosegljiva NHL. V njej ostaja med smetano najbolj spoštovanih akterjev Anže Kopitar, onstran Atlantika se je pri slovitem moštvu Detroit Red Wings preizkušal Jan Muršak.

Štajerec, doma iz Pesnice pri Mariboru, pa zdaj vstopa v svojo drugo sezono pri CSKA iz Moskve, sploh najbolj slovitem klubu dolge evropske hokejske zgodovine. Klub iz ruske metropole ohranja svoje tradicionalno poslanstvo iz časov, ko je bilo to pod okriljem armade še precej bolj vidno kot danes. Pred tremi ali štirimi desetletji so najboljše hokejiste iz dežel nekdanje sovjetske federacije zbirali prav pri CSKA, jih tam pripravljali za odmevne reprezentančne nastope, po razpadu »imperija« pa moštva iz Moskve, ne le v hokeju, niso več tako prevladovala.

Nazadnje se CSKA sploh ni uvrstil v končnico za Gagarinov pokal, po vzoru Stanleyjeve lovorike nagrado za najboljše moštvo v KHL. Razplet pa je bil pravzaprav ugoden za Slovenijo, saj je Muršak tako pomagal risom na poti vrnitve na aprilskem SP skupine B. Seveda si zdaj ta odličen napadalec želi precej bolj uspešno klubsko sezono, tudi z vidnim nastopom v končnici. Slovenski adut moskovskega moštva se je z osmimi goli v pripravljalnem obdobju izkazal kot sploh najučinkovitejši posameznik med vsemi akterji KHL. »Vem, da bo na ligaških tekmah precej težje zadeti kot med pripravami, seveda pa se veselim nove sezone, v kateri moramo pokazati več kot nazadnje. Sam bi rad že na naši petkovi premieri z Dinamom soigralcem pomagal k uspehu,« je povedal v pričakovanju jutrišnje uvodne tekme v sezoni, mestnega derbija z omenjenim moštvom.

Za trojico slovenskih novincev v KHL – Jegliča in Tičarja pri Slovanu iz Bratislave ter M. Rodmana pri Medveščaku iz Zagreba – pa se bo sezona začela že drevi. Ob 19. uri se bosta v osrednji areni slovaške metropole, tudi prizorišču svetovnega prvenstva pred tremi leti, namreč med seboj pomerila prav omenjena kluba. V tej sezoni bosta zgolj v rednem delu igrala kar šest medsebojnih tekem, oba sta člana skupine Bobrov v zahodni konferenci. Prenovljeno bratislavsko moštvo bo tretjič štartalo v razširjeni ruski ligi, po uvrstitvi v končnico za začetek in razpletu brez nje v prejšnji sezoni si je klub z veliko tradicijo podčrtal izločilne boje kot cilj sezone. »Zdaj imamo tudi slovenska reprezentanta, z njunim dosedanjim učinkom sem zadovoljen,« je poudaril Rostislav Čada, češki strokovnjak na klopi edinega slovaškega moštva v KHL.

Kajpak bo slovensko hokejsko občinstvo pozorno spremljalo tudi hrvaške predstavnike v tem tekmovanju, igralce Medveščaka, med katerimi je zdaj tudi naš dolgoletni reprezentant Marcel Rodman. Barve izbrane vrste je branil prav na vseh svetovnih prvenstvih elitnega razreda, na katerih je nastopila Slovenija, povrhu je bil zelo viden tudi na zadnjem olimpijskem turnirju. Podobno kot Tičar in Jeglič je prejšnjo sezono sklenil v najvišji nemški ligi, za vse tri je selitev v KHL pomemben korak navzgor.

V tekmovanju letos ni več treh moštev iz prejšnje sezone. Lev iz Prage, nazadnje finalist in nato poraženec z Magnitogorskom (ta je včeraj na premieri sezone ugnal moštvo moskovskega Dinama), ni več mogel zagotoviti želenega proračuna, denarno se je sesul nekdanji moskovski velikan Spartak, Donjecka pa ni zaradi politične krize v Ukrajini. Namesto te trojice bodo igrali – novinca Jokerit iz Helsinkov ter Soči in moštvo Lade Toljati, kl se po štirih letih vrača v elitno družbo KHL.