Pomočnik garal v 93 nastopih

Kristjan Koren je v sezoni prekolesaril 15.000 km.

Objavljeno
15. oktober 2014 11.27
SLO., NM., KOLESARSKA DIRKA,KRISTJAN KOREN, 22.6.2014. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Vipava – Kristjan Koren, najbolj izkušeni kolesar slovenske reprezentance na letošnjem SP v Ponferradi, je po 93 štartih na dirkah le končal peto garaško sezono v elitni konkurenci. Rezultati so bili za predanega pomočnika Petra Sagana seveda pomena. Izjema je bila dirka Po Sloveniji, na kateri je na koncu osvojil četrto mesto.

Na slovenski pentlji je bil letos v najboljši formi, kar pa se je poznalo na Touru, čeprav je svoje delo opravil vrhunsko. Žal pa zaradi utrujenosti ni bil v priložnosti, da bi kolesaril tudi zase v etapah, ki so mu bile pisane na kožo. »Maja in junija sem bil predober, zato je forma na francoski pentlji padla. Zadovoljen sem tudi z nastopi na pomladnih klasičnih dirkah, čeprav vidnejših uvrstitev zavoljo pomočniškega dela ni bilo,« je Koren ocenil drugo zaporedno sezono brez zmage. Zaradi tega je bil na zadnji dirki v Italiji razočaran z drugim mestom, kar je njegova najboljša uvrstitev na klasikah najvišje kategorije.

Število nastopov kolesarjev, ki na dirkah WorldToura v povprečju vrtijo pedala vsaj štiri ure na dan in največ sedem, je sicer v mnogočem neprimerljivo z napori asov v prvenstvih NHL in NBA. Pa vendarle kaže za boljšo predstavo omeniti, da je Anže Kopitar letos odigral v NHL 96 tekem. Sedemindvajsetletnik iz Budanj pri Vipavi se nad dolgo sezono, ki je trajala devet mesecev, ne pritožuje. »Dirke so bile sorazmerno dobro razporejene. Največja težava so utrudljive večtedenske preizkušnje, med katere sodi tudi gostovanje v Kaliforniji, kjer smo imeli najprej priprave, nato pa še dirko. Na koncu sezone je veliko bolj od nog utrujena glava,« je povedal o 15.000 kilometrov dolgem maratonu. Med najbolj obremenjenimi kolesarji z največjo kilometrino je med petnajsterico, na vrhu je Nizozemec Tom Veelers s 16.500 km.

V šesti sezoni še ne ve, kako se bo njegovo moštvo imenovalo. Ta čas je Cannondale, ker Američani ostajajo sponzorji, za razliko od Garmina, s katerim so se združili. Prav tako ne ve, kakšno vlogo bo imel, želi pa si, da bi imel bolj proste roke kot v minulih letih. Na nekaterih etapnih dirkah že tri sezone dokazuje, da bi se lahko prelevil v specialista za klasike, kakršna je Pariz-Roubaix. Predvsem pa si želi, da bi imel manj dirk. »Izbrati bom moral boljši koledar ter se najbolje pripraviti za pomladne klasike. Menim, da bom imel z odhodom Sagana več možnosti,« je Koren dejal o željah v novi sezoni z novimi šefi in sodelavci. Zadnjo zmago je slavil pred dvema letoma na dirki Po Sloveniji. Najboljši je bil v vožnji na kronometer v Ljubljani. Pravi, da je čas, da doseže novo.

Mezgec šesti v zadnji etapi

Luka Mezgec (Giant) je v zadnji etapi dirke v področju Pekinga osvojil šesto mesto. V razpršenem šprintu se je nekolikanj izgubil in ostal brez majice najboljšega v etapnih uvrstitvah. Za dve mesti oziroma točko v skupnem seštevku ga je prehitel Američan Tyler Farrar (Garmin). Mezgečev izkupiček je odličen: zmaga v prvi etapi, drugo mesto v tretji in šesto v zadnji etapi. V zaključnem dejanju je zmago slavil Italijan Sacha Modolo iz ekipe Lampreja, v kateri je pomembno delo opravil Jan Polanc.