Ponovitev finala minule odbojkarske sezone

V današnjem 3. kolu prvoligaškega tekmovanja ob 18. uri v Tivoliju pri ACH Volleyju gostujejo odbojkarji Panvite Pomgrada.

Objavljeno
01. oktober 2014 13.15
tre*ODBOJKA
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana - Že v današnjem tretjem kolu odbojkarskega prvoligaškega tekmovanja bo razvidno, ali so se razmerja sil med finalistoma prejšnje sezone, ACH Volleyjem in Panvito Pomgrad, kaj spremenila. Tivolski dvoboj ob 18. uri bo tako tudi prvi pravi test Ljubljančanov pred počasi prihajajočo sezono lige prvakov.

Uigranost je na strani Pomurcev, vse ostalo ostaja v domeni domačih, ki so resda zamenjali dve tretjini igralskega kadra, a kljub skrčenem proračunu nadvse dostojno zakrpali luknje in gredo zato v nove izzive dejansko le malenkostno oslabljeni, kar se predvsem na slovenskih parketih ne bi smelo poznati. Vodstvo ACH Volleyja ne odstopa od ciljev minulih sezon, torej osvojitve domače ligaške in pokalne lovorike, do katerih pa se bodo fantje dokopali zgolj s skalpi neposrednih tekmecev, kakršna bo danes Panvita. Ta je v prestopnem roku zamenjala zgolj dva igralca, resda pa enega na ključnem, podajalskem položaju (Nejc Zemljak namesto Ivana Čolovića), kar se v igri čete Dejana Fujsa še pozna. Kako si sicer drugače razlagati uvodni poraz proti močno pomlajenejmu GO Volleyju kljub udobnemu vodstvu že 2:0 v nizih? No, že minulo soboto so Sobočani stvari postavili na svoje mesto in suvereno odpravili zasedbo pokalnega zmagovalca Salonita ...

ACH Volley in Panvita Pomgrad sta se pred sezono pomerili tudi v dveh prijateljskih dvobojih, obakrat so se zmage veselili državni prvaki. »S preveč spoštovanja smo odigrali ti tekmi,« se je nazaj ozrl soboški trener Fujs, ki bo tokrat od svojih varovancev kajpak zahteval precej več. Navsezadnje so fantje v finalu prejšnje sezone edino zmago uvodoma vpisali ravno v Tivoliju. Ljubljančani pa so sezono začeli brezhibno in v dveh obračunih še niso oddali niti niza, čeravno na parket še vedno nista stopili obe tuji okrepitvi. »Za mlado in neizkušeno ekipo je DP odlična priložnost, da se izkaže na domačem terenu. Skozi ligo, ki bo dolga, bomo iskali lastne pomanjkljivosti in se skušali kar najbolje pripraviti na ligo prvakov,« poudarja trener Tomi Šmuc.

No, njegov predhodnik Luka Slabe še vedno išče nov klubski angažma v tujini, zato pa je konec vsaj negotovosti glede njegove selektorske prihodnosti. Izvršni odbor Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) mu je namreč še do konca evropskega prvenstva septembra prihodnje leto soglasno podaljšal mandat, čeprav so bili vse glasnejši namigi o svežem vetru na vročem stolčku. Tako je 37-letni Slabe dobil še eno priložnost po povsem ponesrečenem razpletu letošnje evropske lige, v kateri je napovedoval nič manj kot končno zmago, naposled pa ni videl niti finala. Za nameček je prišel navzkriž z dvema ključnima fantoma, ki sta (vsaj začasno) slekla reprezentančno majico, podajalcem Dejanom Vinčičem in blokerjem Alenom Pajenkom. Vseeno se je izvršni odbor odločil, kot se je, ravno na podlagi dejstva, da velika večina članov izbrane vrste še naprej podpira Slabeta in mu zaupa. Naslednji reprezentančni izziv bodo sicer dodatne kvalifikacije za preboj na EP 2015 maja prihodnje leto s Portugalsko.