Poslovilni ples Taljata in Božiča

Tacen 2017:  Danes že zares za kajakaše, kanuistke in dvojce.

Objavljeno
01. junij 2017 01.11
Luka Božič in Sašo Taljat med vožnjo. Tacen 15. junij 2014.
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Eno je gotovo: slovenski slalomisti na divjih vodah danes ne bodo osvojili kolajne v Tacnu. Razlog je preprost, uvodni dan evropskega prvenstva je edini, ko jih ne bodo delili. Zato pa bodo imeli obilo priložnosti od petka do nedelje, ko se bodo tekmovalci iz 24 držav potegovali za deset kompletov odličij na posamičnih in ekipnih preizkušnjah.

Spored EP bodo odprli dvojci kanuistov, njihov kvalifikacijski nastop pa bo imel močan čustveni ton za navijače. V Tacnu bodo lahko zadnjič pozdravili Saša Taljata in Luko Božiča, svetovna prvaka leta 2014 in bronasta 2009 ter druga na lanskem EP. Dolgoletna soborca uradno končujeta skupno pot, saj je Mednarodni olimpijski komite po lanskih igrah v Riu prekrižal preizkušnje dvojcev in jih nadomestil s tekmami kanuistk. Božič se je že prej lotil samostojne kanuistične kariere in požel vrsto lepih uspehov – na EP 2015 je denimo osvojil četrto mesto – in bo jutri tudi na štartu razreda C-1. Z Benjaminom Savškom in Anžetom Berčičem bo kajpada naskakoval vrh tudi na moštveni tekmi.

Danes se bodo preizkusile tudi kanuistke Nina Bizjak, Alja Kozorog in Lea Novak, nov vrhunec pa bo napočil ob 15.10, ko bo na vrsti prvi nastop kajakašev. Poleg obetavnih Žana Jakšeta in Martina Srabotnika se bo s štarta pognal tudi Peter Kauzer, v katerega bodo uprte oči množice ob Savi. Le poredkoma jih je namreč razočaral. V Tacnu se je povzpel na zmagovalni oder že na EP 2005, na katerem je bil hitrejši le Avstrijec Helmut Oblinger, lanski podvig na OI v Riu, kjer je prav tako osvojil srebrno kolajno, pa je še okrepil njegov tekmovalni apetit. In ne le njegov. Slovenski slalomisti so na dosedanjih 17 prvenstvih stare celine, ki so od leta 2004 na sporedu vsako leto, osvojili 23 kolajn (11 na posamičnih tekmah in 12 na moštvenih) in v Tacnu bi se jim moralo pošteno zalomiti, da se zbirka ne bo povečala.