Pot do SP bo še dolga in strma

Ženske kvalifikacije za SP 2018: odbojkarice druge na Portugalskem, s čimer so si zagotovile še eno priložnost.

Objavljeno
05. junij 2017 10.39
Janez Porenta
Janez Porenta
Viana do Castelo – Slovenske odbojkarice bi lahko sledile moški reprezentanci, ki si je nedavno zagotovila krstno udeležbo med svetovno elito, a bo pot izbrank Alessandra Chiappinija do tja precej daljša in strmejša. Na kvalifikacijskem turnirju za SP 2018 na Portugalskem so naša dekleta zasedla 2. mesto, zdaj jih čakajo dodatne kvalifikacije.

Na turnirju se je pokazala izjemna širina močno pomlajene reprezentance, ki bo v enaki sestavi (!) nastopila tudi na avgustovskem in septembrskem SP do 23 let v Ljubljani in Mariboru, blagoslov za tako korenit rez pa je novi selektor, Italijan Alessandro Chiappini, ki je nasledil Bruna Najdiča, dobil tudi od prvega moža zveze Metoda Ropreta. Nabrušena dekleta – med njimi denimo ni več odličnih sprejemalke Anje Zdovc, ki si je novega klubskega delodajalca našla pri nemškem Vilsbiburgu, in blokerke Sare Hutinski, ki se seli med italijansko elito k Lardiniju – so se selektorju za izkazano zaupanje zahvalila z ogromno mero borbenosti, predanosti in ekipnega duha.

Domala vsaka od štirih zmag na kvalifikacijskem turnirju je imela svojo junakinjo. Prva nad Francijo blokerko Tino Grudina (12 točk, štirje bloki, trije asi), druga nad Estonijo sprejemalko Lano Ščuka (19 točk ob kar 61-odstotnem napadu), tretja nad gostiteljico Portugalsko blokerko Sašo Planinšec (9 točk, trije bloki, 19 servisov), ki zapušča Novo KBM Branik in se seli v tujino, menda v Nemčijo, včerajšnja zadnja nad Finsko – brez proste igralke mariborske zasedbe Roose Koskelo – pa sprejemalko Anito Sobočan, ki je turnir slabše začela z 0 točkami proti Nemčiji, končala pa z 11 točkami proti Skandinavkam. Rdeča nit celotnega turnirja pa sta bili podajalka in kapetanka Eva Mori, ki je odlično razigravala soigralke, in v napadu neustavljiva levoroka korektorka Iza Mlakar.

V včerajšnjem zadnjem dvoboju s Finsko je rezultat varal, saj pot do zmage ni bila tako lahka, kot bi bilo mogoče sklepati po izidu. Tekmice so postopoma dvigale ritem in imele v tretjem nizu lepo priložnost za »podaljšek«, tedaj pa se je vnovič pokazal značaj Slovenk, ki se niso predale do zadnjega, kar se jim je obrestovalo, saj so zrežirale zasuk. Tudi statistika potrjuje, da zmagovalke na parketu niso dominirale, saj so bile Finke enakovredne ali celo boljše v vseh segmentih igre, obenem so si privoščile manj napak, tehtnico je na našo stran nagnil izključno precej učinkovitejši napad, ki je bil kar 48-odstotno uspešen, pri poraženkah le 27-odstotno.

»Dva niza smo igrali odlično, v tretjem nam je manjkalo agresivnosti, tudi pristop ni bil pravi. Finska seveda ni slaba ekipa, slovi po dobrem začetnem udarcu, zato nisem želel, da bi igrali točko po točko, temveč sem dekletom naročil, naj jih skušalo dosegati v serijah. V končnici tretjega niza smo bili tri točke zadaj, a smo se z udarnimi začetnimi udarci in blokom rešili, kar je za samozavest deklet zelo dobrodošlo. Za nami je zahteven turnir z odbojko na visoki ravni, zato sem še toliko bolj vesel za štiri zmage brez oddanega niza. Zadovoljen sem z ekipo in obenem s sleherno posameznico. Na doseženo moramo biti ponosni, to je šele začetek skupne poti, ni bilo slabo, a manevrskega prostora je še dosti. Čaka nas še trdo delo,« je zadovoljno razpredal selektor Chiappini.