Potapljaški svetovni rekord Sama Jeranka

V soboto je Slovenec Samo Jeranko v mariborskem bazenu Pristan postavil nov svetovni rekord v dinamični apneji s plavutmi 16 krat 50 metrov. Gre za fizično in psihično izjemno težavno, pa tudi nevarno, disciplino.

Objavljeno
14. marec 2011 16.00
Posodobljeno
14. marec 2011 16.00
V.B., delo.si
V.B., delo.si
Maribor - Društvo H2O team Maribor je minuli konec tedna na kopališču Pristan organiziralo že sedmo mednarodno tekmovanje v potapljanju na vdih MAD CUP 2011.

23 tekmovalcev iz Slovenije in Hrvaške se je pomerilo v dveh atraktivnih disciplinah: v ekipni statiki, ekipo sestavljajo trije tekmovalci, ki v mirovanju držijo dih eden za drugim, in dinamični apneji s plavutmi 16 krat 50 m.

Prav v dinamični apneji s plavutmi 16 krat 50 metrov so bili gledalci priča novemu svetovnemu rekordu Slovenca Sama Jeranka. Gre za izjemo naporno disciplino v kateri mora tekmovalec s pomočjo plavuti šestnajstkrat v čim hitrejšem času pod vodo preplavati bazen dolžine 50 metrov. Omenjeno nalogo je novi svetovni rekorder opravil v desetih minutah in 53 sekundah. V ženski konkurenci je zmagala Hrvatica Dajana Zoretić, ki ji je do novega svetovnega rekorda zmanjkalo le nekaj sekund.