Povezovanje športa, kulture in turizma

Projekt »Moj šport je Franja»« širi ime maratona Franja in njegove vrednote v svet.

Objavljeno
12. junij 2017 23.51
Mojca Finc
Mojca Finc
Veliko sporočil se skriva v imenu Franja, ki ga je maraton prevzel v spomin na partizansko bolnico Franja. Ta kulturni spomenik državnega pomena, ki je v izrednih razmerah med 2. svetovno vojno nudil zdravstveno oskrbo ranjenim vojakom, simbolizira človečnost, solidarnost in tovarištvo, družbi sporoča, da skupaj in povezana zmore tudi na videz nemogoče. Naštete vrednote je na kolo in v športnorekreativno skupnost prenesel tudi maraton Franja, prireditev, ki poudarja še pomembnost medsebojnega razumevanja, vztrajnosti in poštenosti.

Od Vrbskega jezera do hrvaške Istre

Prireditelji maratona Franja močno sporočilo prenašajo tudi prek slovenskih meja z evropsko pobudo za povezovanje športa in kulturne dediščine, ki nosi ime »Moj šport je Franja«. Koordinator projekta Samo Kofol in člani njegove ekipe se na ta način (s pomočjo evropskih sredstev Erasmus plus) trudijo postaviti ime Franja na evropski zemljevid. »Želimo si, da bi naši partnerji in drugi ljudje v tujini razumeli, da to ime povezuje šport, kulturo in vrednote, ki nas združujejo. Če nam bo to uspelo, bo morda ime Franja v prihodnjih letih nekaj pomenilo tudi Švedu ali Italijanu ...« je povedal o dvoletnem projektu, ki se bo končal jeseni.

V tem obdobju se je Kofol s svojo prizadevno ekipo trudil, da bi se zamisel o povezovanju kolesarjenja za vse in s kulturno dediščino uveljavila na športnih prireditvah v tujini. Povezali so se s partnerskimi organizacijami iz Avstrije, Italije, Hrvaške in Slovaške. Ti so se lotili rekreativnih dogodkov, ki se zavzemajo za večjo socialno vključenost. Dva sta se že končala, spomladi so ju izpeljali pri Vrbskem jezeru in v Furlaniji-Julijski krajini, prireditev na Slovaškem je sovpadala z maratonom Franja, zadnja pa bo na sporedu konec septembra v hrvaški Istri.

Jeseni akademija Franja

Vsi kolesarsko-kulturni dogodki v tujini po vzoru družinsko-šolskega maratona se odvijajo brez prijavnine. Na njih udeleženci ob poganjanju pedal spoznavajo kulturne znamenitosti in dediščino območja, po katerem kolesarijo. Izvajalci projekta, v katerega sta vključena tudi KD Rog in Mestni muzej Idrija, so prepričani, da lahko takšna športna izkušnja navduši udeležence za redno športno vadbo ter med njimi okrepi pomen medsebojnega sodelovanja in spoštovanja tudi zunaj športnih poligonov.

Piko na i bodo Kofol in sodelavci projektu postavili s t. i. sklepno prireditvijo akademija Franja (izvedli so jo že lani) med 10. in 14. oktobrom v BTC Cityju v Ljubljani. Na njem si bodo udeleženci – predstavniki športnih klubov, kulturnih ustanov, turističnih združenj in športnih organizacij – izmenjavali nove zamisli in primere dobrih praks. Teme, na katere se bodo osredotočali na akademiji, so kolesarska dediščina, kolesarstvo in turizem, ženske in otroci v športu ter kolesarska mesta. »Gre za pilotni projekt,« je poudaril Samo Kofol, v prihodnosti pa bi ga radi nadgradili v vsakoletnega.