Povsod je lepo osvajati odličja, bo v Tacnu najlepše?

Benjamin Savšek se želi odkupiti za lanska razočaranja na domačem EP. Cilj: nastop, ob kakršnem mu bo zavriskalo srce.

Objavljeno
31. maj 2017 00.58
Benjamin Savšek Tacen Ljubljana 01.04.2017 foto:Igor Mali
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Že 18. evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah od premiernega leta 1996, drugo na tacenski progi, je pred vrati. Slovesno ga bodo odprli danes ob 20. uri pred mestno hišo v Ljubljani, športni spored se bo začel jutri ob 14. uri z uvodnimi kvalifikacijami, prve kolajne bodo podelili jutri popoldne po moštvenih tekmah v vseh kategorijah. Kajpada s Slovenci v glavnih vlogah.

Močan slovenski pridih je imelo že krstno EP pred 21 leti v Augsburgu. Kanuist Simon Hočevar je namreč pripravil podvig in se okitil z zlato kolajno z veliko prednostjo pred odličnima Nemcema Sörenom Kaufmannom in Martinom Langom ter pred največjim asom v zgodovini razreda C-1 Michalom Martikanom. Slovaški velemojster je potegnil imeniten slalomski lok vse do danes, saj je bil lani, pri 37 letih, srebrn na prvenstvu stare celine v domačem Liptovskem Mikulašu. Letos se bo v vlogi gostitelja preizkusil Hočevarjev naslednik Benjamin Savšek, 30-letni Ljubljančan, ki pozna Tacen kot svoj žep in bo poskusil obogatiti svojo zbirko odličij.

»Proga je zelo specifična. Domačini smo jo dobro proučili, zato imamo malenkost prednosti. Zdaj bo vse odvisno od miselne priprave, da se ne bi strl pod stresom. Toda občutki s treningov ni krepijo samozavest, lahko si le želim, da bi dobra forma trajala čim dlje. EP je prvi veliki cilj v sezoni, drugi svetovno prvenstvo v Franciji, ki pa bo šele septembra, vmes nas čakajo tekme svetovnega pokala,« meni Savšek, osvajalec posamičnega zlata na EP 2015 in brona 2012 ter dveh srebrnih kolajn (2104 in 2015) in bronaste (2013) na SP. Še vedno pa ga žulijo olimpijske igre. V Londonu 2012 je bil osmi, lani v Riu šesti, kar je za kanuista njegovega kova premalo, a ne razmišlja o vraževerju. Zato vztraja v istem čoln kot na lanskih OI, saj je dovolj hiter in ohranjen. Le pozimi je nekoliko pazil, da se ni preveč obrabil, in za treninge potegnil na plano še starejši kanu.

»Lanska sezona ni bila ravno sanjska, za razliko od leta 2015, v katerem sem osvojil kolajno na vseh velikih tekmovanjih. Zato sem poskusil po razočaranju na OI vse skupaj odmisliti. Ocenjujem, da mi je uspelo, toda nastop v Tacnu bo zato še toliko pomembnejši. Priprav sem se vendarle lotil po starem receptu, saj imamo slalomisti vsako leto evropsko in svetovno prvenstvo. Zelo mi ustreza, da imamo sleherno sezono vsaj dva zelo visoka cilja. Zavedam pa se tveganja, ki ga prinašajo velike tekme, zato se ne upam spuščati v napovedi. V slalomskem plesu milimetrov lahko hitro pride do dotika vratic ali druge nevščenosti,« razkriva najboljši slovenski kanuist, ki ga že v petek čaka sila naporen dan. Dopoldne bo moral preskočiti kvalifikacije, popoldne pa bo z Anžetom Berčičem in Luko Božičem naskakoval zmagovalni oder med moštvi. Trojica sodi med favorite, saj je leta 2014 priveslala do naslova evropskih prvakov.

»Pred takšno tekmo v slovenskih vodah in pred domačim občinstvom je pričakovanje seveda večje kot običajno, prav tako pritisk. Toda bremena sem vajen. Misli želim usmeriti zgolj na veslanje, da bi lahko dal svoj maksimum. Če mi bo šlo na EP tako dobro od rok kot na zadnjih treningih, bom lahko miren. O rezultatu ne razmišljam toliko, sam pri sebi želim prikazati tekoč nastop brez napak, ob kakršnem ti zavriska srce. Toda zadovoljstvo pride po zadnjih vratcih, prej se moraš posvetiti svoji nalogi, saj je konkurenca med kanuisti zelo močna in potrebuješ res odlično predstavo, da se lahko povzpneš na vrh,« meni Savšek, za katerega bo prva uradna tekma v sezoni 2017 ena najpomembnejših v karieri. Ko je bilo EP pred 12 leti prav tako v Tacnu, je bil še premlad, stiskal je pesti za Dejana Stevanoviča, Jošta Zakrajška in Simona Hočevarja, na SP 2010 na domači progi pa je bil sedmi.

»V nizkem štartu sem že mesec dni in komaj čakam, da se bo vse skupaj začelo. Občutke sem si okrepil na izbirnih tekmah za sestavo reprezentance, ko sem se prepričal, da sem pozimi kakovostno vadil, in takrat sem si zaželel, da bi šlo čim prej zares. Naj po domači konkurenci svoje pokaže še mednarodna. Tacensko progo odlično poznam, ampak zaradi neštetih možnih kombinacij postavitve količkov ima ogromno različnih obrazov. Dovolj dela bom imel z iskanjem pravega ritma veslanja, optimalne poti po progi in med brzicami, ki se nenehno spreminjajo, svoje lahko doda tudi veter,« ocenjuje izkušeni as, ki ničesar ne prepušča naključju. Zato sodeluje s psihologinjo Katjo Čavničar iz Nove Gorice. »Z njo uporabljam različna orodja za sproščanje, osredotočanje in podobne zadeve, ki so zelo pomembne za športnike. Vsaka vratica vizualiziram že z brega, da jih shranim v podzavesti in se jim lažje ognem,« pravi.