Sestavine:
- 50 g razmehčanega masla
- 250 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 jajci
- pol skodelice mleka
- pol žličke soli, poper
- muškatni orešček
- 250 g sveže blitve
Priprava:
- Pečico vklopimo na 180 stopinj.
- Blitvo očistimo, blanširamo, ohladimo in grobo narežemo.
- Maslo in jajci penasto stepemo. Dodamo mleko, začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreškom.
- Vmešamo blanširano blitvo.
- Povrhu presejemo moko s pecilnim praškom in previdno premešamo v gladko zmes.
- Zmes z žlico naložimo v namaščen pekač za mafine, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 20 minut.
- Mafine ponudimo tople in pravkar pečene po gosti paradižnikovi juhi z jajčnimi rezanci. Zraven postrežemo kumarično solato s koruzo in mlado čebulo.
Različica: Dodamo še namočene ovsene, ječmenove ali pirine kosmiče.
Nasvet: Ko je blitve na vrtu preveč, jo porežite, blanširajte, hitro ohladite in zamrznite. Najbolje v manjših paketih, primernih za en obrok družine.
Ali ste vedeli: Blitva vsebuje manjše količine nitratov kakor špinača. Skrb pri pogrevanju zaradi pretvorbe nitratov v nitrite je odveč. Te mafine lahko naslednji dan pogrejete brez slabe vesti ali pojeste hladne, če morda kakšen ostane.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.