Premagali še Izrael, v nedeljo z Belgijo za neposredno uvrstitev na SP

Odločilno tekmo za uvrstitev na SP 2018 bodo slovenski odbojkarji igrali v nedeljo ob 17.30 v dvorani Stožice z Belgijo.

Objavljeno
27. maj 2017 21.30
Alen Šket (SLO), (CRO), 18.7.2015, Maribor
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v četrtem krogu kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Bolgariji in Italiji, premagala Izrael s 3:0 (11, 14, 10). Odločilno tekmo za neposredno uvrstitev na SP 2018 bodo slovenski odbojkarji igrali v nedeljo, ko se bodo ob 17.30 v dvorani Stožice pomerili z Belgijo.

Slovenski odbojkarji so v dozdajšnjih treh kvalifikacijskih tekmah za uvrstitev na SP 2018 na turnirju v dvorani Stožice svojo nalogo opravili z odliko, najtežji test pa so imeli v petek, ko so premagali Portugalsko. Pred odločilno tekmo za neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo z Belgijo pa so danes premagali še Izraelce, s katerimi so do zdaj igrali sedemkrat, dvakrat ostali praznih rok, petkrat pa zmagali, zadnjič pred štirimi leti v prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev na SP, ki je bilo leta 2014 na Poljskem.

Slovenski selektor Slobodan Kovač je dvoboj z Izraelci začel v nekoliko spremenjeni zasedbi, brez Mitje Gasparinija na mestu korektorja, počivala pa sta tudi Klemen Čebulj in Jan Kozamernik, tudi brez omenjene trojke pa je bil začetek uvodnega niza za domačo ekipo spodbuden. Na servis Dejana Vinčića je z blokom Tineta Urnauta povedla s 5:0, po dveh uspešnih napadih Alena Šketa pa je nasprotnikom pobegnila za sedem točk (9:2). Uvodni niz je bil bolj ali manj odločen po novem bloku, tokrat Danijela Koncilje, izid pa je bil 13:4. V domači ekipi je na zaslužen odmor odšel Alen Pajenk, priložnost je dobil Sašo Štalekar, ob koncu niza pa je v igro vstopil še Matej Kök, vendar se to v igri slovenske izbrane vrste ni poznalo, saj je Izraelcem prepustila zgolj 11 točk.

Tudi v drugem nizu so slovenski odbojkarji prevladovali v vseh elementih igre, v napadu je bila njihova učinkovitost 68-odstotna, s 83-odstotno je prevladoval razpoloženi Alen Šket, z blokom so dosegli dve točki, dve tudi neposredno s servisom. Tik pred drugim tehničnim odmorom, nanj je s prednostjo osmih točk odšla domača ekipa, je Vinčića na podaji zamenjal Gregor Ropret, ki je v napadu prav tako dobro razporejal žoge, hkrati pa je s servisi povzročil nemalo težav izraelskim sprejemalcem, ki so pred vstopom v končnico niza zaostajali že za neulovljivih deset točk (8:18). Zadnjo točko za vodstvo z 2:0 v nizih je prispeval Danijel Koncilja.

V zasedbi, ki je končala drugi niz, je Kovač začel tudi tretjega, slovenski odbojkarji pa so vse dvome o zmagovalcu dvoboja razrešili že do prvega tehničnega odmora. Šket, ki je samo še enkrat več potrdil, da je v odlični formi, je imel s svojimi servisi največ zaslug, da je Slovenija gostom pobegnila za sedem točk, po vrnitvi na igrišče pa je igralec turškega Fenerbahčeja izvajal še dva začetna udarca. Do drugega tehničnega odmora so slovenski odbojkarji svojo prednost povečali na enajst točk, na servis Koncilje pa je bilo že 21:5. Prav Koncilja pa je tudi potrdil končno zmago slovenske ekipe. Že četrto na turnirju.

Odločilno tekmo za neposredno uvrstitev na SP 2018 bodo slovenski odbojkarji igrali v nedeljo, ko se bodo pomerili z Belgijo, ki so prav tako dobili vse tri dozdajšnje tekme brez izgubljenega niza, danes pa jo ob 20.30 čaka še obračun z Latvijo. Tudi proti belgijskim odbojkarjem imajo Kovačevi izbranci boljšo medsebojno statistiko, saj so jih v osmih odigranih tekmah premagali petkrat, praznih rok pa so ostali le trikrat, zadnjič na zadnjem evropskem prvenstvu v Varni. Toda ta poraz za slovensko reprezentanco, ki je na koncu osvojila srebrno kolajno, ni bil usoden.

Slovenija - Izrael 3:0 (11, 14, 10)
Športna dvorana Stožice, gledalcev 350, sodnika: Krtička (Češka), Cesare (Italija).
Slovenija: Štern 10, Pajenk 2, Kozamernik, Šket 20, Gasparini, Kök 5, Vinčić, Štalekar 6, Koncilja 10, Kovačič, Ropret, Toman, Urnaut 4, Čebulj.
Izrael: Osokin 3, Milstein, Batchkala 1, Goldrin 2, Saada 1, Zemlianukhin 6, Finkelstein 2, Hannoun, Kssel, Libling 1, Boulkin 4, Sokolov, Ben-Avner, Dahan 1.