Preminil slavni zdravnik formule ena

V 84. letu starosti je umrl Sid Watkins, ki je več kot 25 let opravljal funkcijo prvega zdravnika formule ena.

Objavljeno
13. september 2012 08.02
Posodobljeno
13. september 2012 08.02
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Nekdanji glavni zdravnik karavane formule ena, Eric Sidney »Sid« Watkins, ki je poskrbel za uvedbo številnih varnostnih ukrepov, je umrl v 84. letu starosti.

Watkins se je formuli ena prvič predstavil leta 1978, ko je sprejel ponudbo Bernieja Ecclestona, svojo funkcijo pa opravljal vse do leta 2004. V tem času je imel izjemno vlogo pri reševanju življenj dirkačev, saj je med drugimi poskrbel za Didiera Pironija (VN Nemčije 1982), Rubensa Barrichella (Imola 1994) in Miko Häkkinena (Adelaide 1995).

»Sid mi je rešil življenje v Imoli leta 1994. Bil je odličen človek in vedno dobre volje. Hvala za vse, kar si storil za nas dirkače, počivaj v miru,« je na socialnem omrežju twitter zapisal nekdanji brazilski dirkač Rubens Barrichello.

Watkins je bil sicer tudi dober prijatelj legendarnega dirkača Ayrtona Senne, ki se je smrtno ponesrečil prvega maja 1994. Nekdanji prvi zdravnik je razkril, da je Senni svetoval, naj preneha z dirkanjem, saj je že osvojil tri naslove svetovnega prvaka in dokazal, da je nahitrejši dirkač, vendar ga Brazilec ni želel končati svoje kariere. Le dan kasneje je Senna umrl za posledicami hude nesreče na VN San Marina, na kraju nezgode pa je bil tudi Sid Watkins.

Legendarnemu zdravniku se je poklonil tudi predsednik Mclarna Ron Dennis. »Številni dirkači in nekdanji dirkači mu dolgujejo svoje življenje. S svojim strokovnim delom je poskrbel za večjo raven varnosti v formuli ena, ki jo imajo nekateri dirkači za samoumevno,« je dejal Dennis.