Preplah prinesel najhujše: odpoved

Luka Špik zaradi bolečin v hrbtu vendarle predčasno končal nastope na svetovnem prvenstvu.

Objavljeno
28. avgust 2013 22.37
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Chongju – Četudi so se v slovenski veslaški reprezentanci nadejali, da se bo poškodba Luke Špika kljub alarmu prve stopnje umirila, so včeraj izobesili belo zastavo. Blejec se je pred četrtfinalnim nastopom na svetovnem prvenstvu vendarle odločil, da so bolečine v hrbtu prehude in se odpovedal drugemu štartu v Južni Koreji.

Špik se je z odločitvijo boril že od nedelje, ko ga je po predtekmovanju zvilo v hrbtu, zaradi česar je odpovedal ponedeljkov trening, v torek pa opravil le dopoldanskega. Terapije so mu vlivale le toliko upanja, da je odločitev vlekel do jutra pred štartom, a je bilo včeraj jasno, da vztrajanje pri četrtfinalu nima več smisla, glede na to, da se mu je ob pospeševanju ritma zavesljaja bolečina enakomerno večala. »Glede na to, da se je težava z mišičnim krčem pojavila takoj po predtekmovanju, smo se zelo hitro odzvali. Naredili smo največ, kar se je dalo, da bi se mi stanje izboljšalo. Po dveh dneh sem šel pred tekmo sploh prvič na veslaški trening in poskusil z običajno rutino pred nastopom, ko odveslam štiri kilometre. A sem na vodi ob vsakem zavesljaju čutil bolečine v predelu, kjer me je v nedeljo zgrabil mišični krč,« je sporočil Špik.

»Po premisleku in pogovoru z več terapevti in trenerjem sem se odločil, da se odpovem štartu. To je bila zadnja stvar, ki sem jo hotel narediti, a sem moral razmišljati tudi o posledicah. Če bi bil četrtfinale lahka dirka, bi morda celo poskusil. A se mi zdi, da bi s tem preveč tvegal: tekma mi morda ne bi uspela, posledice po poškodbi pa bi bile še večje in s tem daljše okrevanje. Seveda bi šel veliko raje na tekmo, a mislim, da je bila to najbolj racionalna odločitev. Treba je vedeti, da tu ne gre za šprint, ampak za 2.000 metrov veslanja, kar pomeni dobrih sedem minut oziroma 240 zavesljajev. Vsak od njih pa prinaša velik pritisk na križ, kar je bilo neizvedljivo,« je najbolj izkušen med Slovenci tako le zaokrožil katastrofalno slovensko sezono, ki so jo zaznamovale poškodbe, bolezni in posledično odpovedi nastopov. Od Slovencev je tako včeraj štartal le lahki skifist Rajko Hrvat, ki pa se ni uvrstil v polfinale; v svoji skupini je bil peti.

V dneh pred odhodom v Južno Korejo je selektor Miloš Janša pri opredelitvi ciljev vztrajal, da jih ne glede na težave med sezono ne bodo spreminjali in tako ostal pri dveh želenih uvrstitvah v finale A. In nato ambicije vendarle omilil s pojasnilom, da je to realen cilj predvsem za Luko Špika, medtem ko bi dvojni četverec zadovoljil že z nastopom na meji preboja v elitno skupino šestih najboljših čolnov na svetu. A preobrat v Aziji zdaj v ospredje postavlja predvsem najštevilčnejši slovenski čoln v zasedbi Gašper Fistravec, Matej Rojec, Jernej Markovc in Grega Domanjko, ki ga polfinale čaka danes, uvrstitev v veliki finale pa bi bila vendarle pravi mali čudež, ne glede na to, da je četverica brez težav dobila repešažni nastop.