Prepričana, da lahko še vedno napada najvišja mesta

Martina Ratej na evropskem pokalu v metih meri na kolajno, a z mislimi je že pri poletnem delu sezone in EP v Berlinu. 

Objavljeno
09. marec 2018 00.54
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Dolga zima jo je močno zagodla nekaterim atletom, predvsem tistim v metalskih disciplinah, saj jih je sneg in na splošno slabo vreme pregnal nazaj v dvorane. Slovenska metalka kopja Martina Ratej je tako v zimski sezoni še brez tekmovanj, njeno prvo bo jutri na evropskem pokalu v metih v Leirii, kjer načrtuje osvojitev kolajne. 

Ratejeva bo jutri v Leirii branila zmago izpred leta dni. Tudi tokrat meri na eno od prvih treh mest, ki so glede na konkurenco absolutno dosegljiva, sicer pa zimska sezona zanjo tokrat ni prav zelo pomembna. Poleg tega, da je bil takšen že začetni načrt, je atletom, ki se ukvarjajo z meti kladiva, kopja in diska, načrte prekrižalo vreme. Potem ko so januarja že lahko trenirali na prostem, se je februarja vse zasukalo. »Zadnje tri tedne smo imeli veliko težav s snegom. Bila sem na pripravah v Medulinu, kjer pa je bila takšna burja, da se prav tako ni dalo normalno vaditi. Zato mi manjka pravih, kakovostnih metov, nisem se mogla 'razmetati'. A podobne težave so imele tudi druge tekmovalke, zato mislim, da bo to rezultatsko nekoliko slabše tekmovanje, pričakujem pa, da bom osvojila kolajno,« se je k zadnjim težavam ozrla Ratejeva, ki zaradi dolge zime letos še ni tekmovala, saj so predvidene tekme zaradi snega odpadle.

Če ne bi bilo takšnih razmer, bi jutri odkrito napadala tudi zmago, saj je bila vmes že v zelo dobri formi. Januarja je njeno kopje letelo 62, 63 metrov, februarja nato 59, 60. »Tudi to ni tako slabo, a vidi se, da mi manjka metov,« pravi najboljša slovenska atletinja leta 2017, ki je sicer zadovoljna z opravljenim delom med sezonama. To je bilo njeno drugo pripravljalno obdobje pod vodstvom Lovra Umka, ki je na trenerskem mestu zamenjal Andreja Hajnška. Pripravljalni cikel je bil podoben kot lani, navkljub 36 letom lahko Ratejeva za zdaj še drži takšno raven.

»Dejstvo je, da ne napredujem več, to ni več namen. Želja je, da zadržujem dosedanjo raven, takšno, kot je bila zadnja leta, v tem primeru lahko kopje še vedno leti daleč,« pravi Ratejeva, ki se z rezultatskega vidika ni osredotočala na zimsko sezono. Vseskozi je imela v mislih, da je osnova za poletni del, ki bo veliko pomembnejši.

London še v spominu

V tem bo skušala nastopati na čim več mitingih diamantne lige – z izjemo uvodnega v Šanghaju –, a pravi cilj bo le en: evropsko prvenstvo v Berlinu. To bo ena zadnjih priložnosti zanjo, da osvoji kolajno na velikem tekmovanju, potem ko je lani spet ostala brez na svetovnem prvenstvu v Londonu. Bila je edina slovenska finalistka, a na 9. mestu ostala brez superfinala osmerice.

»Še vedno se kdaj spomnim na London. Zamudila sem lepo priložnost, kolajna se je ponujala na pladnju, a takšen je šport. Tudi 9. mesto na svetu je dober rezultat. Je pa moja kariera čista in tudi to je uspeh, da sem tako dolgo v atletiki, pa nimam za sabo nobenega škandala,« razmišlja štajerska atletinja, ki pa seveda ne skriva želje, da bi le osvojila tudi tako želeno kolajno. Ta čas se zdi priložnost še posebej lepa, saj bo sezona minila brez dveh zvenečih imen. Barbora Špotakova, svetovna prvakinja ter nekdanja olimpijska in evropska prvakinja, ki je na teh tekmovanjih skupno osvojila deset kolajn, je namreč noseča, Sara Kolak, olimpijska prvakinja iz Ria, ki je nase prvič opozorila prav na EP pred dvema letoma v Amsterdamu z bronom, pa je pred dobrim mesecem dni prestala operacijo komolca …

»Vsekakor se bo njuna odsotnost močno poznala, priložnost bo lepa, gotovo bo lažje, zato pa bo Berlin veliki cilj. Je pa dejstvo, da bo konkurenca še vedno močna, posebej bodo doma motivirane Nemke, tako da bo še vedno potrebna lepa daljava za kolajno. Če bom zdrava in v dobri formi, potem bo prvi cilj vsekakor izboljšanje 6. mesta, ki je moje najboljše na velikih tekmah doslej, se pa še vedno vidim tudi višje, lahko napadam najvišja mesta. Dejstvo je, da na koncu štejejo samo rezultati na velikih tekmah, vse drugo se hitro pozabi,« se zaveda Ratejeva.