Proti boljšim tekmicam Ljubljančanke še niso igrale

Odbojkarice Calcita Ljubljane v današnjem (20) tretjem dvoboju lige prvakinj z Vakifbankom iz Istanbula.

Objavljeno
26. november 2015 01.37
ODBOJKA Calcit - PGA
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana - Ko v skupini smrti lige prvakinj igraš proti vodilni, še nepremagani zasedbi, potem jasno veš, kako kakovostna ekipa stoji na nasprotni strani mreže. Pred Calcitom Ljubljano je torej danes ob 20. uri v Tivoliju trenutek resnice: turški Vakifbank Istanbul jo bo postavil na realno mesto evropskega odbojkarskega zemljevida.

Za sleherno igralko ljubljanskega kolektiva bo današnji izziv največji doslej, saj sodi Vakifbank v ožji vrh najboljših klubov stare celine. Za nameček forma varovank trenerja Gašperja Ribiča ni optimalna, domač ligaški poraz z GEN-I Volleyjem je dekleta zagotovo streznil in opomnil na besede kapetanke Petre Vrhovnik izpred sezone, da se bo treba resno lotiti obračunov na vseh frontah, ne zgolj v ligi prvakinj. »Vem, da preskok iz LP v državno prvenstvo ni lahek, a to ni izgovor za naš sobotni poraz. Nismo naredile tega, kar bi morale, preveč napak smo si privoščile, igrale smo slabo, verjetno najslabše v sezoni,« se je kapetanka še ozrla nazaj, nato pa pogled preusmerila v današnji izziv: »Nobena od nas doslej še ni nastopila proti močnejši ekipi. Videti bo mogoče, kako se igra odbojka na najvišji ravni. Naše najmočnejše orožje mora biti servis, z njim bomo skušale razbiti hitro, močno igro tekmeca in ga vsaj malo oddaljiti od mreže, da bi bila njegova igra bolj predvidljiva.«

Na drugi strani mreže bo stala ekipa, ki ima vse na svojem mestu. V kadru ima tri članice reprezentančne prve šesterke in šest tujk najvišje kakovostne ravni, od tega tri Nizozemke, ki so v uvodnem dvoboju letošnjega EP ob zmagi nad Slovenijo prispevale največ točk. O izjemni moči istanbulske zasedbe se je mogoče prepričati zgolj ob pogledu na korektorsko trojko: v tej sezoni Lonneke Slöetjes dobiva prednost pred eno najboljših igralk vseh časov, izkušeno 33-letno Brazilko Sheillo, ki je na največjih tekmovanjih pobrala že vse mogoče individualne nagrade, na klopi pa sedi tudi še kar 192 cm visoka dolgoletna turška reprezentantka Seda Aslanyürek. Izstopa še odlična ameriška sprejemalka Kimberly Hill, ki pa v prvih dveh tekmah lige prvakinj domala ni igrala. O kakšni zasedbi je govora, pritrjuje tudi osupljiv podatek, da je polovica vseh odbojkaric Vakifbanka (7) višja od 190 cm. Ekipo vodi Italijan Giovanni Guidetti, sicer selektor nizozemske ženske reprezentance, pohvali se lahko z dvema lovorikama v ligi prvakinj, v sanjski sezoni 2012/13 pa niso Istanbulčanke vpisale niti enega poraza v 47 tekmah.