Prva Škorčeva zmaga: Maribor je preživel

Po dveh kolih prvoligaške sezone nihče več na ničli, poln izkupiček pa imata le ACH in Calcit.

Objavljeno
29. september 2014 11.11
Jan Klobučar (Ach) Jernej Stavbar in Jan Brulec(Calcit) na finalu državnega prvenstva v odbojki med Ach Volley in Calcit Volleyball v dvorani Tivoli v Ljubljani 7. aprila 2013.
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Napovedi trenerjev, da bo nova odbojkarska sezona še bolj izenačena, kot so bile prejšnje, niso bile izvite iz trte. Prezgodaj je reči, ali bo branilec naslova ACH Volley res storil pol koraka nazaj, že zdaj pa je jasno, da za njegovim hrbtom vsak lahko spravi na kolena vsakogar.

Kako si sicer drugače razlagati pogled na prvoligaško razpredelnico po dveh odigranih kolih? Niti enega kluba namreč ni več, ki bi bil brez točk, po drugi strani pa imajo popoln izkupiček zgolj Ljubljančani in Kamničani. Že v uvodnem kolu je na izenačenost ekip opozoril pomlajeni GO Volley, ki je snel skalp finalistu iz prejšnje sezone Panviti Pomgradu, trd oreh pa bo očitno – v nasprotju z vsemi predvidevanji – tudi Maribor, ki je bil, ne prvič, tik pred razpadom, nato pa uvodoma dva niza enakovredno pariral državnim prvakom, v drugem kolu pa tudi odščipnil točko Kranjčanom. Mariborski kolektiv je po prelomu tisočletja že nekajkrat plesal po robu, a se je vedno izmuznil najbolj črnemu scenariju.

»Prvi cilj, da niso vsi igralci pobegnili in da klub ni propadel, smo dosegli že pred sezono. O rezultatskih ambicijah pa je res nehvaležno govoriti. Čaka nas dolga, naporna pot, toda tudi ostalim kolektivom ni lahko, saj se bolj ali manj vsi spopadamo s finančnimi težavami. V prvem delu sezone bomo skušali čim manj zaostati za konkurenco, nato pa v nadaljevanju storiti še kaj več,« je skromne načrte razodel trener Sebastijan Škorc, ki je tudi že pomišljal o slovesu od mariborskega dresa, vendar pa kluba, s katerim je tako čvrsto povezan, pač ni mogel pustiti na cedilu. Tudi zato je snedel besedo s konca minule sezone o koncu dolge in bogate športne poti – zdaj bo Mariboru vsaj še eno sezono pomagal na poti preživetja.

Ne bo mu lahko. V prvi postavi mora imeti štiri mladince in ob sebi le še dva nekoliko izkušenejša obraza: sprejemalca Vasjo Plesca in blokerja Uroša Mlakarja. Velika zmaga za klub zagotovo je, da mu je zvestobo podaljšal zelo obetaven mladinski reprezentant Žiga Donik (19 let), ki ga je Škorc v novi sezoni premestil na korektorski položaj. Največji primanjkljaj je čutiti na mestu podajalca, saj je izkušeni Iztok Žitnik športne copate zabrisal v kot, breme je torej padlo na ramena najstniških bratov Nejca in Roka Zidarja. »Veseli moramo biti, da smo po takšnem osipu sploh nabrali dovolj igralcev,« ob tem poudarja Škorc.

Kaže, da bo tudi v novi sezoni vsaj za odtenek pred tekmeci ACH Volley pod taktirko novega trenerja Tomija Šmuca. Nekdanji odlični podajalec doslej še ni mogel preizkusiti obeh tujcev, kamerunskega blokerja Sama Dolegombaija in ameriškega korektorja Erica Mochalskega, v soboto proti GO Volleyju je prvič zaigral Danijel Pokeršnik. Šmucu trenutno nekaj preglavic povzroča predvsem poškodba sprejemalca Jana Klobučarja, ki pa bo do začetka novembra, ko ga bo krvavo potreboval ob uvodu v novo sezono lige prvakov, bržkone spet nared.