Prvak, ki ne bi smel tekmovati

Na SP v športni gimnastiki prevlada Japoncev in Američank. »Mister Twist« buri duhove.

Objavljeno
07. oktober 2013 00.16
Belgium Gymnastics Worlds
S. V., šport
S. V., šport
Antwerpen – Svetovno prvenstvo v športni gimnastiki, ki ga je minuli teden gostil Antwerpen, je minil ob prevladi azijskih telovadcev in ameriških telovadk. Evropi so pripadle drobtinice, v 12 disciplinah le dve zlati kolajni, za veliko navdušenje je prav ob koncu poskrbel Nizozemec Epke Zonderland, prvi finalni dan na orodjih pa Japonec Kenzo Širai.

Širai je postal prvi telovadec, ki je na velikem tekmovanju na parterju prikazal četvorni vijak, zavoljo katerega se ga je oprijel tudi vzdevek Mister Twist. Japonec je navdušil s svojo izjemno težko sestavo, a mimo nečesa pri njem vendarle ne moremo. Pravila mednarodne zveze FIG so namreč jasna, na svetovnem prvenstvu lahko nastopijo v moškem delu tisti telovadci, ki v sezoni tekmovanja dopolnijo 18 let (pri ženskah je meja 16 let). Širai jih je konec avgusta šele 17, a FIG pod vodstvom Bruna Grandija ne bi bila FIG, če ne bi tako pomembni gimnastični državi, kot je Japonska, spregledala skozi prste. In na pritožbe drugih držav je bil odgovor zelo na ravni te organizacije: ker je Širai Japonsko že predstavljal na celinskem tekmovanju, lahko nastopi tudi na SP …

Mladi Japonec je ponujeno izkoristil in potrdil izjemno nadarjenost ter prispeval svoj delež k odlični beri svoje reprezentance, ki je skupno osvojila štiri zlate kolajne (še dve Kohei Učimura in eno Kohei Kamajama) in dve bronasti ter poskrbela za azijsko prevlado pri moških. Šele prav na zadnjem orodju je naslov prvaka dočakala tudi Evropa, in sicer z vratolomnim nastopom Epkeja Zonderlanda na drogu. Nekdanji tekmec Aljaža Pegana je prikazal najtežjo sestavo celotnega tekmovanja, saj je bila njegova izhodiščna ocena kar 17,700. Četudi izvedba ni bila najlepša, je le zadržal 0,067 točke prednosti pred Nemcem Fabianom Hambüchnom, ki je imel tri desetinke lažjo vajo.

Pri ženskah je čast stare celine rešila Alija Mustafina, zmagovalka na gredi, prvo ime prvenstva pa je vsekakor Simone Biles, ki je naslovu mnogobojske prvakinje dodala še zmago na parterju, srebro na preskoku in bron na gredi. Brez kolajne je na 4. mestu ostala le na dvovišinski bradlji. Iztržek ameriške ekipe je zares neverjeten, osvojila je kar osem kolajn od skupno 15, do popolnega izkupička (v finalu lahko nastopita dve tekmovalki iz iste države) sta ji manjkali le dve … »Ponavadi je leto po olimpijskih igrah težavnejše, z več pretresi, a odlično smo združili starejši in novi rod. Pripravljeni smo za Rio,« je razumljivo zadovoljno ugotavljala trenerka Martha Karolyi.

Naslednje svetovno prvenstvo bo prihodnje leto gostil kitajski Nanning.