Prvak nesojeni košarkar

Na kolesarskem svetovnem prvenstvu je v vožnji na kronometer med mlajšimi člani zmagal Avstralec Damien Howson.

Objavljeno
24. september 2013 10.52
Italy Road Cycling Worlds
V. D., šport
V. D., šport
Firence – Pred sedmimi leti je bil Avstralec Damien Howson odločen, da bo postal košarkar. Toda na športnem inštitutu v Adelaidu v Južni Avstraliji so mu svetovali, da je pravi šport kolesarstvo. O vrtenju pedal ni vedel ničesar, a je zagrizel v izziv.

Včeraj je – pri 21 letih – v izjemni predstavi osvojil naslov svetovnega prvaka v vožnji na kronometer med mlajšimi člani do 23 let. »To je bila moja najboljša posamična preizkušnja. Od štarta do cilja sem kolesaril v visokem ritmu. Nastopu v Italiji sem posvetil vso sezono,« je komentiral drugo kolajno na svetovnih prvenstvih (lani je bil v Valkenburgu tretji) temnolasi Avstralec. »Tam spodaj« ga imajo za enega največjih talentov, kar je letos dokazal že na prvenstvu Avstralije in Oceanije z dvojno krono – na cesti in v vožnji na čas. Na 43,5 kilometra dolgi progi v Firencah je novi šampion, ki je sicer že podpisal pogodbo z Orico, moštvom WorldToura, dosegel povprečje 52,326 km/h, srebrnega Francoza Yoanna Paillota pa je prehitel za 57 sekund.

Matej Mohorič in Mark Džamastagič sta pristala v zadnjem delu uvrščenih. Za lanskega mladinskega podprvaka Mohoriča 55. mesto ni presenečenje. »Naj se sliši še tako čudno, toda nisem v skrbeh, ker sem bil toliko slabši od lanskega kronometra na Nizozemskem. Proga je bila v celoti ravninska in pisana na kožo hitronogim kolesarjem z visokim ritmom obračanja pedal. Lahko rečem, da imam dobre občutke za sobotno cestno dirko, ki bo seveda nekaj povsem drugega, tako po konfiguraciji terena kot tudi konkurenci,« je ocenil prvi nastop v starejši konkurenci Mohorič.

Ura resnice za mlajše člane je bila preizkušnja na moč, v kateri so prevladovali telesno zelo močni fantje. Razlika med najstnikom Mohoričem, zagotovo enim najbolj obetavnih »prvošolčkov« med mlajšimi člani, in Howsonom je bila vidna na oko. Avstralec je bil precej močnejši, kar je seveda pokazala tudi štoparica, saj je mladega Slovenca prehitel za skoraj šest minut. Od 186 cm visokega in 64 kilogramov težkega Gorenjca je višji za centimeter, na telesu pa ima za dobrih pet kilogramov več mišic.

Danes bo v Firencah na sporedu kronometer za ženske in mladince na 22 km dolgi progi. Pri dekletih bosta nastopili Sara Frece in Alenka Novak, pri mladincih pa David Per in Jon Božič.