Prvi Kovačev cilj že izpolnjen

Odbojka: Čeprav so nasproti slabše reprezentance, se jih Slovenci lotevajo zavzeto.

Objavljeno
25. maj 2017 23.20
Kvalifikacije za SP. v odbojki Slovenija-Gruzija Ljubljana 24.5.2017 [odbojka,kvalifikacije,slovenija]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Če sta bila uvodna dvoboja stožiškega turnirja kvalifikacij za nastop na SP prihodnje leto v Bolgariji in Italiji zgolj ogrevanje (včeraj so tudi Latvijci padli brez oddanega niza), bo šlo za slovensko moško odbojkarsko reprezentanco nekoliko bolj zares že danes (17.30), ko se bodo pomerili s »stalno stranko« Portugalsko.

V primerjavi z Gruzijci, ki niso v zgodovini vpisali niti enega rezultata, na katerega bi lahko naslonili optimizem, je Latvija precej manj naivna zasedba, kar so navsezadnje na lastni koži v preteklosti občutili tudi Slovenci. Pred tremi leti so namreč v kvalifikacijah za EP v Vroclavu naši fantje komajda strli odpor tekmecev, ki so vodili že z 2:1 v nizih, resda pa je vredno podčrtati, da je imela tedaj Latvija na papirju mnogo močnejšo zasedbo z več legionarji kot danes, ko zraven ni več bratov Celitans, Hermansa Egleskalnsa, Viktorsa Korzenevičsa, Valtersa Ramme in drugih uveljavljenih imen.

Tega se je zavedal tudi selektor Slobodan Kovač, ki na parket ni poslal rezervne zasedbe kot dan poprej, temveč je v ogenj pahnil najmočnejšo postavo, na katero bo najverjetneje računal tudi v ključnem nedeljskem dvoboju z Belgijo. Prva Srbova zmaga je zagotovo ta, da se njegovi izbranci enako zavzeto, borbeno in motivirano lotevajo slehernega dvoboja ne glede na ugled, moč in kakovost tekmeca. Čeprav je bilo vnaprej jasno, da Latvija na gostovanju pri evropskih podprvakih nima kaj iskati, so se gostitelji – spet pred domala praznimi tribunami – potrudili, da so tekmo brez nihanj hitro spravili pod streho.

Gostje so se z njimi lahko kosali le pri sprejemu in številu napak, medtem ko je bil razkorak pri začetnem udarcu, še bolj pri bloku in v prvi vrsti v napadu (odstotkovno razmerje 61:35) očitnejši. Slovenci so odlično ustavili tekmečevo udarno zunanjo linijo, ki je v minuli sezoni igrala v Nemčiji, Belgiji in na Slovaškem, sinoči pa je bila manj kot tretjinsko uspešna. Pri zmagovalcih gre izpostaviti izjemen, kar 68-odstotni učinek korektorja Mitje Gasparinija, kar je zelo dobrodošlo pred nadaljevanjem turnirja.

Že danes, vnovič ob 17.30, bo na nasprotni strani mreže še nekoliko zahtevnejši zalogaj. Portugalska je namreč, v nasprotju z Gruzijo in Latvijo, našo vrsto v preteklosti že premagovala. Uvodoma nekoliko prevetrena zasedba ni imela možnosti proti Belgijcem, vseeno pa so nekateri igralci prav kakovostni, denimo sprejemalec Alex Ferreira, korektor Marco Ferreira in bloker Marcel Keller Gil, v minuli sezoni v majici Craiove tekmec ACH Volleyja v skupinskem delu lige prvakov.

»Čeprav ni lahko igrati proti na papirju lažjim tekmecem, smo še enkrat gladko zmagali. Tako kot proti Gruziji, ki je bila dan prej še malce slabša, smo se morali vnovič potruditi, saj Latvijci znajo igrati dobro, kar so dokazali v prvem dvoboju z Izraelom. Toda s servisom smo tako dobro pritisnili, da se niso mogli kosati z nami. Proti Portugalcem bo zagotovo težje, z njimi smo v preteklosti že odigrali nekaj zahtevnih dvobojev, nazadnje v kvalifikacijah za EP,« je poudaril prosti igralec Jani Kovačič.