Dugonjićev recept za zlato: mešanica sproščenosti in »naspidiranosti«

Dugonjić ubranil naslov evropskega prvaka v 25-metrskem bazenu na 50 m prsno in osvojil 11. kolajno z velikih tekmovanj.

Objavljeno
02. december 2015 23.25
Mojca Finc
Mojca Finc

Netanya – »Ker na daleč ne vidim prav najbolje, sem moral ob pogledu na semafor izostriti sliko. Nisem vedel, da sem zmagal. Ko sem ob svojem imenu zagledal enico, je bilo veselje nepopisno,« je prvi mož slovenskega plavanja Damir Dugonjić opisal včerajšnji trenutek zmagoslavja na evropskem prvenstvu v 25-metrskem bazenu v Izraelu. Ubranil je naslov najboljšega na stari celini na 50 m prsno.

Dugonjić je v pripravah na EP prvič pred velikim tekmovanjem zadržal ritem težkega treninga dva tedna dlje kot ponavadi in tako preizkušal odziv telesa. Komaj je čakal uvodni tekmovalni dan v močni konkurenci, da bi čim prej dobil potrditev, kam sodi. Lepo je stopnjeval včerajšnje nastope. V predtekmovanju je dosegel peti čas (26,54), v finale pa se je uvrstil z drugim dosežkom polfinala (26,37). Zaostal je le za favoritom za naslov Adamom Peatyjem. »V tekmovalni dan sem štartal spočit, dobro sem spal. V predtekmovanju sem imel največ treme, v nadaljevanju pa sem imel v glavi, da se moram sprostiti. Vendar ne preveč – do tega spoznanja sem prišel na letošnjem svetovnem prvenstvu v Kazanu. Treba je bilo najti ravno pravšnjo mero, hkrati pa se 'naspidirati',« je zmagovalni dan podoživljal Dugonjić. Našel je pravi ritem, zadnje dejanje je odplaval bliskovito, s časom 26,20 je bil za stotinko boljši od Peatyja. Po dveh letih – naslov je osvojil že v Herningu na Danskem leta 2013 – je na velikih tekmovanjih ob bazenu spet zaigrala Zdravljica.

»V finalu je bilo zame pomembno tekmovati, z izidom si nisem razbijal glave. Želel sem le uživati in prehiteti čim več tekmecev. Imel pa sem tudi nekaj sreče, čeprav plavanje od skoka naprej ni bilo brezhibno, delal sem napake. Tudi v obrat sem se zapeljal, a to na koncu niti ni pomembno,« je nakazal na rezerve v sicer neolimpijski disciplini. Prvič v karieri je v vodi ugnal Peatyja. »Lani je bil popolnoma nedotakljiv. Vendar se nikoli ne smeš predati. Tudi najboljši imajo kdaj slab dan, nastop se jim ponesreči. Vesel sem, da sem po napakah zdržal pritisk, odmislil skrbi, le plaval in premagal takega šampiona,« je nastop opisal 27-letni plavalec ravenskega Fužinarja, za katerega je zlata kolajna, ki jo bo domov odnesel iz Izraela, enajsta v njegovi zbirki lovorik z velikih tekmovanj. Kako pa se je na »Dugijevo« zmago odzval Peaty? »Športno mi je čestital. Sva prijatelja,« je odgovoril 202 cm visok Korošec, ki bo današnji dan izkoristil za regeneracijo in masažo, ob bazenu pa bo navijal za druge kolege iz reprezentance, ki se bodo dokazovali v vodi. Preizkus na 100 prsno ga čaka jutri.

Dugonjićev naslov evropskega prvaka je bil pika na i uspešnemu dnevu slovenskih nastopov. V polfinalu sta tekmovala Tjaša Vozel (14. na 50 prsno) in Robert Žbogar (16. na 100 delfin), v današnji finale pa sta se na 800 prosto uvrstili Tjaša Oder (4. čas) in Anja Klinar (6.). Martinu Bauu je zmanjkalo eno mesto za napredovanje v finale na 400 prosto, z novim državnim rekordom (3:43,62) je bil deveti, na 800 prosto sta Špela Bohinc in Gaja Natlačen iztržili enajsto oziroma 12. mesto, Tara Vovk pa je bila na 50 prsno 26.

Uvodni dan prvenstva je postregel tudi s svetovnim rekordom. Madžarska šampionka Katinka Hosszu, znana tudi kot železna dama, ki v domači vitrini hrani 46 kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev (od tega jih je 24 zlatih), je nov mejnik odplavala že v dopoldanskem predtekmovanju; 400 mešano je zmogla v času 4:19,46. Tudi v finalu ni imela prave konkurence. Novi evropski prvaki so postali še Poljak Radoslaw Kawecki (200 hrbtno), Madžar Peter Bernek (400 prosto), Finka Jenna Laukkanen (50 prsno) in ruska moška štafeta (4x50 prosto).

Poleg Klinarjeve in Odrove se bodo danes na EP v Netanyi dokazovali še trije slovenski reprezentanti. Nastja Govejšek bo tekmovala na 50 delfin in 100 prosto, Baua čaka nastop na 1500 prosto, Žbogarja pa na 100 hrbtno.