Reprezentanca da, ACH Volley ne

Odbojkarski selektor Luka Slabe je četrtega reprezentančnega blokerja našel v mladem Danijelu Koncilji.

Objavljeno
02. september 2013 16.04
odbojka
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Hoče - Zlata generacija slovenske moške odbojke počasi prehaja v zrela leta, na vrata izbrane vrste nezadržno trka mladi val igralcev, ki obetajo dostojno nasledstvo, saj se najdejo pravi biseri na vseh igralskih mestih - razen na blokerskih. Standardna trojica Alen Pajenk, Matevž Kamnik, Matej Vidič je bila zraven na vseh pomembnejših tekmovanjih zadnjih let, položaj četrtega blokerja pa selektorjem povzroča največ preglavic.

Potem ko sta se od dresa z državnim grbom poslovila starosti igre ob mreži Dragan Radovič in Davor Čebron, je v reprezentanci zazijala vrzel, s katero se je moral spopasti tudi novi selektor Luka Slabe. Težava ni zanj pravzaprav nič novega, saj mu pomanjkanje domačih blokerjev enake preglavice povzroča tudi kot trenerju ACH Volleyja. Pajenk in Kamnik nastopata v tujini, ob Vidiču sta v prejšnji sezoni igrala dva Srba, Milan Rašić in Bora Petrović. Vidič in Rašić ostajata zmaja tudi v prihodnji sezoni, tretji bloker bo mladi Mario Koncilja, doslej posojen k soboški Panviti Pomgrad. Zanj je Slabe še ob koncu minule ligaške sezone zatrjeval, da bo moral pojesti še precej žgancev, preden bo lahko oblekel oranžni dres, nato se je moral ugrizniti v jezik, saj druge izbire domala ni imel.

Mladi trener ACH Volleyja bi precej raje v svojih vrstah videl Mariovega starejšega brata Danijela Konciljo, dovčerajšnjega igralca Salonita, ki pa je pljunil v roke in se pred prihajajočo sezono hitro dogovoril z novim delodajalcem – zamejsko Posojilnico iz Doba, ki bo zastopala avstrijske barve tudi v ligi prvakov. Tja jo je pripeljal koroški trener Bogdan Kotnik, ki ga ni več v klubu, zato pa je igralski kader še bolj slovenski kot poprej: dosedanji četverici Roku Satlerju, Mihi Koslu, Nejcu Pušniku in Andreju Grutu sta se namreč pridružila Koncilja in njegov dosedanji soigralec v Kanalu, mladi libero Jani Kovačič.

»Žal je Salonit načela finančna kriza, sicer bi verjetno še eno sezono ostal v Kanalu, kjer sem se dobro počutil in kjer sem napredoval kot igralec. Sem pa vesel, da bom odslej član Posojilnice Dob, pri kateri bom eden izmed številnih Slovencev. Igranje v ligi prvakov bo zame vsekakor dodaten izziv, na meni pa je, da priložnost izkoristim,« je poudaril 201 cm visoki Žužemberčan, ki bo v sredo dopolnil 23 let.

Med njim in njegovim dovčerajšnjim soigralcem pri Salonitu Danetom Mijatovičem je potekal tudi interni dvoboj za prosto četrto blokersko mesto v izbrani vrsti. V treh pripravljalnih dvobojih predprejšnji teden s Slovaško mu je selektor Slabe ponudil več priložnosti kot Mijatoviču, naposled ga je tudi uvrstil med 15 igralcev, na katere bo računal na skorajšnjem evropskem prvenstvu na Danskem in Poljskem. V petek se je Koncilja predstavil tudi navijačem na močnem mednarodnem turnirju v Hočah in v dvoboju z Danci vpisal šest točk.

»V veliko čast mi je, da sem bil ves čas poletnih priprav z izbrano vrsto in da sem lahko z njo treniral. Že s tem sem veliko pridobil, sijajno pa bi bilo, če bi bil tudi med dvanajsterico fantov, ki bodo igrali na EP. Z dosedanjimi lastnimi predstavami nisem najbolj zadovoljen, vselej se da nastopiti še bolje, me pa veseli, da mi selektor Slabe še naprej zaupa,« je pojasnil Danijel Koncilja.