Rezultati slabši, a skrbi (še) ni

Med trojico v svetovnem pokalu na tekmi v Osijeku le Sašo Bertoncelj.

Objavljeno
16. september 2013 12.18
Gimnastika
S. V., šport
S. V., šport
Osijek – Pred letom dni so v slovenski gimnastični reprezentanci potrebovali prste obeh rok, da so prešteli uvrstitve med najboljše tri v skupnem seštevku svetovnega pokala, letos je dovolj zgolj en. Sašo Bertoncelj je namreč še drugič zapored zmagal na konju z ročaji, za konec pa v Osijeku zasedel 5. mesto, a bil zadovoljen s popotnico za SP.

Tako kot za prejšnja leta tudi za to sezono velja, da konkurenca še zdaleč ni bila absolutna, najboljši so nastopali bolj malo, popolni vladar konja z ročaji v zadnjem obdobju Krisztian Berki denimo le na dveh tekmah, a to je težava, s katero bi se morala ubadati mednarodna zveza. Bertoncelj si je skupno zmago zagotovil že pred Osijekom, kjer je z oceno 15,425 končal na 5. mestu (Rok Klavora je bil na parterju 7.), pri čemer je bilo nekoliko nejasnosti okoli njegove izhodiščne ocene, saj je sam prepričan, da je bila 16,800, sodniki so se odločili za 16,600, vprašanje pa je bilo, ali je vreteno naredil v dveh ali treh kolesih. »To je stvar presoje, prejšnji teden v Szombathelyu so mi priznali višje izhodišče. A ne glede na to sem zelo zadovoljen z Osijekom, posebej ker še v četrtek dopoldne zaradi ukleščenega živca v vratu nisem vedel, ali bom sploh šel na pot ali ne. Če bom odpravil še nekaj manjših napak, bi bila moja ocena blizu 16, kar je že zelo veliko,« razmišlja Bertoncelj, zadovoljen, da je nastopil v Osijeku. »Če ne bi šel na tekmo, pa videl ocene (zmagal je Alberto Busnari s 16,100, op. p.), bi odpovedal nastop na svetovnem prvenstvu. Zdaj pa čutim, da lahko v Antwerpnu marsikaj naredim,« se je k najpomembnejši preizkušnji sezone obrnil Škofjeločan, ki bi si želel, da bi bil svetovni pokal bolj cenjen, saj da slab v primerjavi s številnimi drugimi le ni.

Bertoncelj je v tej sezoni zmagal »le« enkrat, a je bil v primerjavi s preostalimi slovenskimi telovadci še vedno razred zase. »Od lanske sezone smo močno spreminjali sestave, kar je bilo nujno za naš končni cilj, torej OI v Riu. Fantje so se na treningu posvečali učenju prvin, na tekmah so preizkušali nove kombinacije in zato je prišlo do napak. Rezultati so slabši kot v preteklosti, a to nas ne skrbi, delo se bo poznalo v prihodnji sezoni,« ocenjuje selektor moške reprezentance Edi Kolar, medtem ko njegov kolega v ženski izbrani vrsti Andrej Mavrič pravi: »Naša dekleta so vedno starejša in se težje pripravijo, konkurenca je boljša, poleg tega smo formo tempirali za EP in SP. Doslej smo iskali svoje priložnosti v svetovnem pokalu, zdaj pa začutili, da lahko dosežemo več in se osredotočili na največje tekme.«