Rio de Janeiro bo pobral četrtino proračuna OKS

Olimpijski komite Slovenije: v finančnem načrtu za prihodnje leto 6,769 milijona evrov prihodkov.

Objavljeno
01. december 2015 19.51
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Člani izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so na včerajšnji seji potrdili predlog letnega delovnega načrta in finančnega načrta krovne hiše športa za leto 2016. OKS načrtuje 6,769 milijona evrov prihodkov in izravnan poslovni rezultat.

Prihodnje leto bo olimpijsko, v slovenski reprezentanci že odštevajo mesece do olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Tudi zavoljo tega bo proračun OKS za leto 2016 malenkost večji kot letošnji. Krovna hiša športa naj bi prihodnje leto poslovala s poslovnim rezultatom »pozitivna ničla«. Olimpijski komite načrtuje 6,769 milijona evrov prihodkov, pri čemer bodo največji del proračuna zapolnili sponzorji (28 odstotkov), sledijo Fundacija za šport (20 %), prihodki iz lastne dejavnosti – poslovna aktivnost OKS navrže 985 tisoč evrov, dividende Športne loterije pa 309.000 € – in drugi prihodki. Skupni delež Fundacije za šport in resornega ministrstva v finančnem načrtu OKS za leto 2016, torej delež iz javnih virov, znaša približno 32 odstotkov prihodkov.

Če se omejimo na prihodke, ki so povezani z olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru, gre za dve glavni kategoriji prihodkov: 520.000 € za priprave na OI – 220.000 € z ministrstva in 300.000 € s Fundacije za šport – ter 154.000 €, ki ga je za udeležbo na igrah OKS prejel od Mednarodnega komiteja.

Tudi odhodki v finančnem načrtu za prihodnje leto so povezani z OI 2016, največja pozornost bo namenjena čim boljšemu nastopu slovenskih športnikov v Braziliji. Največja postavka v odhodkih bodo t. i. stroški projektov, znotraj te postavke bo šlo 3,546 milijona € (53 % odhodkov) prek sektorja za vrhunski šport, druga največja postavka v odhodkih za leto 2016 pa bodo stroški dela oziroma plače zaposlenih na OKS, in sicer 1,155 milijona evrov (17 %). Olimpijske igre v Riu bodo neposredno predstavljale 1,75 milijona € odhodkov, kar je približno četrtina proračuna OKS. Če opravimo nekatere primerjave med postavkami, dobimo različne rezultate. Prihodke sestavlja 32,47 odstotka javnih virov in 67,26 odstotka virov iz dejavnosti. Za stroške delovanja OKS gre 24,23 % odhodkov, za stroške programov pa 75,77 % odhodkov.

Glažar po Florjaniču?

Sponzorji/pokrovitelji in partnerji prispevajo 35 odstotkov v proračun OKS, druge postavke se lahko spremenijo. Člani izvršnega odbora so zato sprejeli sklep, da bodo – po potrebi – izvedli rebalans letnega delovnega in finančnega načrta na junijski skupščini.

Najbolj slovesno je bilo vendarle že pred začetkom seje izvršnega odbora. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je podpisal pogodbe o študiju na daljavo s tremi obetavnimi športniki, ki bodo na tak način opravljali izobraževanje na gimnazijah Kranj, Maribor in Ljubljana Šiška. To so Tjaša Stanko (rokomet), Luka Žan Štirn (golf) in Žiga Jelar (smučarski skoki).

Še to: člani IO včeraj niso glasovali o morebitnem novem članu. Nogometna zveza Slovenije (NZS) namreč predlaga novega člana IO namesto Branka Florjaniča. To bo podpredsednik NZS Stanko Glažar, ki pa ga bo morala potrditi skupščina OKS (16. 12.).