»Rocky ni pravi boksarski šampion, to je Joe Frazier«

Preminulemu ameriškemu boksarju Joeju Frazierju se je poklonil tudi njegov največjih tekmec Mohamed Ali.

Objavljeno
15. november 2011 13.37
Posodobljeno
15. november 2011 13.50
Š. Ro., D. O., Delo.si
Š. Ro., D. O., Delo.si

Philadelphia - Žalne slovesnosti za legendarnim ameriškim boksarjem Joem Frazierjem, ki je v preteklem tednu v 67. letu izgubil zadnji boj z zahrbtno boleznijo, se je v Philadelphii poklonil tudi njegov največji tekmec Mohamed Ali.

Ali in Frazier sta leta uprizorila takoimenovani dvoboj stoletja, Frazier pa je bil prvi, ki je prekinil zmagovito serijo Alijevih zmag v profesionalni karieri. Tokrat je Ali, ki ga je vidno zaznamovala parkinsonova bolezen, še zadnji vstal v čast večnemu tekmecu in mu zaploskal.

Med približno 4000 žalujočimi so bili na žalni slovesnosti tudi nekdanji boksarski velikan Larry Holmes, borec za človekove pravice  in pastor Jesse Jackson in sloviti boksarski promotor Don King, medtem ko so nekdanji svetovni prvak Mike Tyson, milijarder Donald Trump in igralec Mickey Rourke svoje sožalje sporočili preko video sporočil.

»Pravi šampioni se rodijo v ringu«

V nagrobnem govoru je pastor Jackson dejal: »Rocky ni pravi boksarski šampion, to je namreč Joe. Rocky je izmišljena oseba, lik iz filmov, ki se ni nikoli pomeril z Alijem oziroma Georgeom Foremanom, medtem ko je bil Joe njihov enakovredni nasprotnik. Pravi šampioni se rodijo v ringu in ne v filmih. Mislim, da bi Joe v Philadelphii moral dobiti svoj kip.«

»Joe se je boril za pravičnost, svobodo in enakost, tako kot je počel Mohamed. Mohamed je znal tudi dobro nastopati, Joe pa je bil vedno najboljši s pestmi,« pa je je med drugim povedal King.

Po prepričanju številnih ljubiteljev boksa je Frazier eden največjih boksarjev vseh časov. Zanimiva je že njegova zasebna zgodba, saj je bil najmlajši med 12 otroci v družini, športno pot pa je najprej začel kot olimpijski prvak in šele kasneje prestopil med profesionalce, kjer se je prav tako prebil na vrh. Med legende se prebil predvsem po svojih treh nastopih z Alijem, med katerimi je dobil le prvega, piše STA.