Rokoborba ostaja članica olimpijske družine

Na zasedanju MOK v Buenos Airesu so rokoborbi vendarle še podelili olimpijski status.

Objavljeno
08. september 2013 21.07
OLY-2020-IOC-SPORT-WRESTLING
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Buenos Aires - Rokoborba bo še naprej del poletnih olimpijskih iger. Na zasedanju skupščine Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) v Buenos Airesu so bili predstavniki te športne panoge dovolj prepričljivi in si izborili obstoj te panoge na največjem športnem tekmovanju.

Rokoborba je tako znova dobila olimpijski status, potem ko jo je izvršni odbor MOK februarja že črtal s seznama olimpijskih športov. A dokončno odločitev o tem bi morala sprejeti še skupščina, na njej pa so se stvari obrnile in rokoborba bo ostala na OI tudi še v letih 2020 in 2024. Praznih rok sta ostala baseball/softball ter squash.

Na tajnem glasovanju 95 delegatov, ki so ga izvedli po tem, ko se je vsak od treh športov na olimpijski nitki predstavil v 20 minutah, je 49 glasov dobila rokoborba, panoga baseball/softball (nazadnje je bila na OI leta 2008) je dobila 24 glasov, squash, ta panoga bi bila novinka na igrah, pa le 22.

»Hvala za priložnost, da rešimo naš šport. To je najpomembnejši dan za rokoborbo v njeni 3000-letni zgodovini. Obstanek med olimpijskimi športi je za rokoborbo ključen za to, da bo preživela,« je dejal predsednik krovne rokoborske zveze Nenad Lalović.

V mednarodni zvezi so pojasnili, da so se po začasnem suspenzu pred pol leta lotili prenove organizacije, zdaj je na čelu novo vodstvo, v strukturah, ki odločajo, je več žensk in aktivnih športnikov, prenovili bodo tudi formate tekmovanj in točkovanje.