Roryja McIlroya hipnotiziral Fergusonov govor

Evropejci bodo na tekmovanju za Ryderjev pokal v golfu branili zmago nad Američani izpred dveh let.

Objavljeno
25. september 2014 01.56
M. F., šport
M. F., šport
Gleneagles – Kapetan evropskega moštva Paul McGinley je zadel v polno, ko je pred dvoboji v golfu za Ryderjev pokal med Evropejci in Američani ta konec tedna na Škotskem med svoje fante povabil legendarnega nogometnega trenerja Alexa Fergusona. Prekaljeni mojster, ki je z motivacijskim govorom navdušil dvanajsterico, je začaral predvsem številko ena svetovnega golfa Roryja McIlroyja.

Čeprav se McIlroy ponaša s štirimi osvojenimi turnirji velike četverice, drži vrh svetovne golf lestvice, na bančnem računu pa se lahko pohvali s statusom multimilijonarja, se kot otrok ponižno odzove, ko pred njega stopi kdo od njegovih velikih vzornikov. Kot tihi in vzorni šolarček je z velikimi očmi včeraj zrl v Alexa Fergusona, legendarnega nogometnega trenerja, ki je Manchester United popeljal do 13 naslovov v angleškem prvenstvu in dveh pokalov v ligi prvakov, ko je ta skušal motivirati evropsko moštvo z nasveti, preden se boji za Ryderjev pokal zares začnejo. »Bil sem hipnotiziran. Razkril nam je nekaj izkušenj iz svoje kariere pred velikimi tekmami. Srečanje se mi zdi zelo koristno, saj smo razpravljali o ključu do uspeha. Je človek z avtoriteto in ko spregovori, je v prostoru smrtna tišina, vsi mu prisluhnejo. Prepričan sem, da nam takšni govori zelo pomagajo, povezujejo nas kot ekipo,« je žarel McIlroy, strasten navijač »rdečih vragov«, ki se je pred mesecem dni s pokalom, ki ga je osvojil na OP Velike Britanije, sprehodil po Old Traffordu.

Ferguson je dvanajsterici, ki se bo od petka do nedelje merila z ameriškimi golfisti, poudaril, naj izkoristi prednost domačega terena. Govoril je še o trdem delu, zaupanju, samozavesti, potrpežljivosti, fantom je sporočil, naj nikoli ne obupajo.

»Res je, da imamo, ker nastopamo na Škotskem, prednost pred Američani. Vendar pa se moramo zavedati, da smo vso sezono tudi zelo uspešno tekmovali. Tega ne skrivamo,« je še dodal McIlroy, ki je v preteklosti tekmovanje za Ryderjev pokal označil za ekshibicijo.

Čeprav je ta čas najboljši igralec na svetu, je 25-letni Severni Irec poudaril, da vidi sebe kot le enega od dvanajstih članov evropskega moštva. Vrsto let je bil Tiger Woods tisti, ki so ga vsi tekmeci želeli premagati. Američan bo zaradi težav s hrbtom na tekmovanju za Ryderjev pokal manjkal drugič v šestih letih. Ameriški kapetan Tom Watson je kot glavna golfista, ki ju bo treba premagati, omenil McIlroyja in Iana Poulterja; ta med aktivnimi igralci drži rekord v boju za to prestižno lovoriko – v 15 dvobojih je vknjižil 12 zmag.

Nazadnje so pokal osvojili Evropejci. Pred dvema letoma so na igrišču Medinah na obrobju Chicaga pred zadnjim dnevom še zaostajali za gostitelji (ti so vodili z 10:6), v finišu pa potem uprizorili igro z drugega planeta in osupnili z zmago. Evropsko ekipo bodo na Škotskem zastopali: McIlroy, Henrik Stenson, Victor Dubuisson, Jamie Donaldson, Sergio Garcia, Justin Rose, Martin Kaymer, Thomas Bjorn, Graeme McDowell, Stephen Gallacher, Ian Poulter in Lee Westwood, ameriško pa: Bubba Watson, Rickie Fowler, Jim Furyk, Jimmy Walker, Phil Mickelson, Matt Kuchar, Jordan Spieth, Patrick Reed, Zach Johnson, Keegan Bradley, Hunter Mahan in Webb Simpson.