Rui Costa svetovni prvak, Polanc reševal slovensko čast

Na kolesarskem svetovnem prvenstvu v Firencah mladi Jan Polanc navdušil z vožnjo, ostali Slovenci niso videli cilja.

Objavljeno
29. september 2013 20.08
CYCLING-ITA-WORLD-MEN-UCI-ELITE
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Firence – Kolesarsko svetovno prvenstvo se je končalo s kraljevsko preizkušnjo – cestno dirko članov, ki se ni razpletla po pričakovanjih. Favorite na čelu z Vincenzom Nibalijem je presenetil Portugalec Alberto Rui Costa, ki je svoji domovini zagotovil sploh prvo zlato odličje na svetovnih prvenstvih.

Rui Costa je v šprintu ugnal Španca Joaquima Rodrigueza, njegov rojak Alejandro Valverde pa se je na tretjem mestu, zaostal je 16 sekund, veselil že svoje pete kolajne na prvenstvih. Glavni domači adut Nibali je na koncu po padcu in španskem izčrpavanju ostal brez moči.

Slovensko čast je reševal najmlajši Jan Polanc, ki je šele prejšnji mesec prestopil na najvišjo raven kolesarstva in ni pred tem še nikdar vozil 272 kilometrov dolge preizkušnje. Čeravno Kranjčan naposled ni vpisal posebej odmevnega dosežka, pa je navdušil s pogumno in brezkompromisno vožnjo. Ves čas se je držal na čelu vodilne skupine, v zadnji krog štartal kot prvi, v finišu pa ni vzdržal ritma najboljših, a si vseeno zasluži pohvale.

»Tako dolge preizkušnje nisem vozil niti na treningu. Cilj je bil dirko končati, na koncu sem dosegel še mnogo več, kar mi veliko pomeni. Sprva je bila moja naloga pomagati Janiju, ko pa je imel on težave z bolečinami v želodcu, je kapetan Božič povzdignil glas, me nagnal v prve vrste in mi naročil, naj dirkam zase. Vedel sem, da mi bo na koncu kljub borbenosti in motivaciji zmanjkalo moči, zato sem sklenil v zaključku zadnjega kroga nekaj storiti zase in za navijače, ki so me vlekli naprej. Zadovoljen sem s prikazanim, to je bila moja prva večja dirka. Presenečen sem, da sem jo v teh težkih razmerah sploh končal. Bal sem se padca, da ne bi izgubil stika, kar se mi je posrečilo. Ta nastop mi bo dal nov zalet za naprej,« je bil zadovoljen Polanc.

Vsi njegovi reprezentančni kolegi v izjemno težkih razmerah, v močnem vetru in dežju, niso videli cilja. Najprej je po padcu, zaradi katerega je moral tudi v bolnišnico, končal Grega Bole, nato je odnehal prvi adut Jani Brajkovič, po njegovih stopinjah so šli še njegovi pomočniki Kristijan Koren, Borut Božič in Matej Mugerli.

KOLESARSKO SVETOVNO PRVENSTVO V FIRENCAH

Cestna dirka, člani

1. Alberto Rui Costa (Por) 7;25:44

2. Joaquim Rodriguez (Špa) isti čas

3. Alejandro Valverde (Špa) 0:16

4. Vincenzo Nibali (Ita) isti čas

5. Andrij Grivko (Ukr) 0:31

6. Peter Sagan (Slk) 0:34

7. Simon Clarke (Avst) isti čas

8. Maksim Iglinski (Kaz) isti čas

9. Philippe Gilbert (Bel) isti čas

10. Fabian Cancellara (Švi) isti čas

40. Jan Polanc (Slo) 3:40

Grega Bole (Slo) odstopil

Jani Brajkovič (Slo) odstopil

Kristijan Koren (Slo) odstopil

Borut Božič (Slo) odstopil

Matej Mugerli (Slo) odstopil