Ruska atletska zveza suspendirana

Pričakovana odločitev Mednarodne atletske zveze (IAAF), ki je do nadaljnjega suspendirala rusko.

Objavljeno
14. november 2015 00.02
APTOPIX Britain IAAF
Saša Verčič, šport, STA
Saša Verčič, šport, STA

London - Mednarodna atletska zveza je do nadaljnjega suspendirala rusko. To je pričakovana novica današnjega sestanka sveta IAAF ter je posledica ponedeljkovega poročila in priporočila neodvisne komisije pri svetovni protidopinški agenciji WADA, ki je proučevala sistematični doping v Rusiji. Ruska zveza je imela do danes rok za odgovor, nato pa so se člani sveta z 22 glasovi za in enim proti (Rusija seveda ni glasovala) odločili za suspenz, ki je bil na nek način nujen, da IAAF ohrani vsaj malo ugleda. Kolikor ji ga je pač pod vodstvom podkupljivega nekdanjega predsednika Lamina Diacka še ostalo ...

Koliko časa bo ruska zveza suspendirana z vseh mednarodnih tekmovanj (morda tudi s prihodnjih olimpijskih iger), ni jasno, saj dolžina kazni ni opredeljena, odvisna bo pač od sodelovanja in napredka Rusije pri spoštovanju protidopinških pravil. Da se bodo izboljšali, so Rusi že obljubili. »Zgolj na Rusiji je zdaj, da poskrbi za spremembe. Naše sporočilo ne bi moglo biti močnejše,« je ob odločitvi dejal predsednik IAAF Sebastian Coe.

Coe: Napake se niso dogajale le v Rusiji

Dokument Wade - preko 300 strani dolgo poročilo, ki ga je krovna protidopinška agencija objavila v ponedeljek - je Rusom očital, da so kar nekaj let z načrtnim dopingom skrbeli za boljše izide svojih atletov, ob tem pa skrbeli, da pozitivni vzorci niso prišli v javnost. Zaradi omenjenih nepravilnosti si je suspenz že pred dnevi prislužil tudi moskovski protidopinški laboratorij.

Glede na poročilo naj bi nekateri športniki za molk ob pozitivnih vzorcih plačevali. Pet atletinj, štirje trenerji in športni zdravnik naj bi bili zato že deležni dosmrtnih prepovedi nastopanja. Na zatožni klopi se je pred časom znašel tudi nekdanji predsednik Iaaf Lamine Diack, ki mu prav tako očitajo prejemanje podkupnin in molčanje v zvezi z nekaterimi dopinškimi primeri.

»Začasna prepoved je najhujša kazen, ki jo trenutno lahko izrečemo. Preučili smo celoten sistem in ugotovili, da se napake niso dogajale samo v Rusiji. To naj bo opozorilni klic, da dopinga na kakršnikoli ravni ne bomo dovolili,« je odločitev Iaaf pospremil njen predsednik Sebastian Coe.

Za suspenz Rusije glasovalo 22 izmed 24 članov

Svet Iaaf je v petek v telefonski konferenci odločal o usodi ruske atletike in odločil, da njihovi atleti do nadaljnjega ne smejo sodelovati na največjih atletskih tekmovanjih, bržkone niti na olimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru. Kar 22 od 24 članov je glasovalo za suspenz Rusije, eden je bil proti, Rus Mihajil Butov pa ni smel glasovati. Rusija je s tem dobila zaenkrat najvišjo možno kazen.

»S tem smo poslali jasno sporočilo čistim atletom v umazanem sistemu, vsakršen doping in vsaka prevara, o kateri atleti vedo, vse je potrebno javiti,« pa je odločitev Iaaf pospremil vodja komisije športnikov Frankie Fredericks. Ruski športni minister Vitalij Mutko je odločitev označil kot zelo nenavadno, a je ostal miren, saj ni pričakoval česa drugega.

Suspenz so z ogorčenjem sprejeli nekateri ruski športniki, med njimi tudi rekorderka v skoku v višino s palico Jelena Isinbajeva. »Zdajšnji položaj je žalosten za rusko reprezentanco. Ampak prepričana sem, da pri tem ne gre vseh metati v isti koš. Nepravično je prepovedati nastopanje na največjih tekmah tistim, ki niso nič krivi,« je dejala ruska šampionka, olimpijska zmagovalka in svetovna rekorderka. Po njenem mnenju bi se morali krivci javiti sami, nedolžnim pa s tem omogočiti, da bi še naprej lahko tekmovali.

Bubka: Nedožni ne smejo trpeti

Legendarni skakalec v višino, Ukrajinec Sergej Bubka, med drugim tudi podpredsednik Iaaf, se je že pred glasovanjem izrekel proti kolektivni kazni za celotno rusko reprezentanco, po njegovem mnenju in mnenju še nekaterih vidnih športnikov in funkcionarjev bi bilo najprej potrebno zaščititi športnike, ki so bili čisti, kaznovati pa le kršitelje.

»Nedolžni ob tem ne smejo trpeti. Naša naloga je, da jih zaščitimo. A sprejeti moramo stroge odločitve, doping je nedopusten. Če bodo ruski atleti po opozorilu šli po pravi poti, je lahko zdajšnji suspenz bolj mile narave, reprezentanca bi lahko nastopila v Riu,« je dejal 51-letni Ukrajinec.

Ruski atleti so na zadnjih poletnih olimpijskih igrah v Londonu 2012 osvojili 18 kolajn, od tega osem zlatih ter po pet srebrnih in bronastih. Mutko je ob tem obljubil učinkovit boj proti dopingu v prihodnje. »Pripravljeni smo na jasne in prostovoljne dodatne ukrepe v boju proti dopingu. V primeru, da bo to potrebno, bomo spremenili ves obstoječ sistem,« je v Moskvi dejal športni minister Mutko.

Poleg prepovedi nastopanja ruskim atletom na največjih tekmovanjih, je Iaaf Rusiji odvzela tudi pravico organizacije nekaterih atletskih tekmovanj. Tako so Rusi po sinočnjem sestanku Iaaf ostali brez svetovnega pokala v hitri hoji v Čeboksariju in brez mladinskega svetovnega prvenstva v Kazanu.