Ruski odbojkarji novi evropski prvaki

V finalu EP na danskem so ruski odbojkarji »azzurrom« prepustili zgolj en niz in prvič po 22 letih postali evropski prvaki.

Objavljeno
29. september 2013 22.31
Denmark Volleyball
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

København – Ruski odbojkarji, zmagovalci lanskega olimpijskega turnirja in letošnje svetovne lige, so novi evropski prvaki, do lovorike so prišli prvič po dolgih 22 letih. V finalu na Danskem so gladko, zasluženo, pa tudi pričakovano odpravili Italijo, ki je še drugič zapored na EP pokleknila v finalu. V dvoboju za tretje mesto so neuspešni branilci naslova z Dunaja Srbi brez oddanega niza odpravili Bolgare.

Četa novega selektorja Andreja Voronkova, ki je zamenjal uspešnega, a preobremenjenega Vladimirja Alekna, se je po slabem začetku prvenstva, ko je morala celo senzacionalno priznati premoč Nemcem, hitro pobrala, stopnjevala ritem in mlela vse pred sabo. »Azzurri« so jo želeli v finalu spodkopati z udarnim servisom, pa se je poskus kaj klavrno končal, saj so zmogli pičle štiri ase ob kar 23 (!) napakah, po šest spodrsljajev sta si privoščila Cristian Savani in Luca Vettori.

Prvi niz je bil popolna uspavanka, »zbornaja« je že pri drugem tehničnem odmoru vodila z udobnih +8 in prednost v veliki meri zadržala do konca. Drugi in tretji niz sta bila še najbolj izenačena, italijanski selektor Mauro Berruto je nekoliko ojačal sprejem s tem, da je Ivana Zaytseva zamenjal s kapetanom Cristianom Savanijem. Ko so »azzurri« izvlekli častni niz, je že dišalo po tem, da se utegne dvoboj precej zavleči, sploh ker je vmes na štadionu Parken odpovedala razsvetljava in sta morali zasedbi za nekaj minut s parketa. Po izenačenem začetku četrtega niza pa so Rusi spet premaknili v višjo prestavo in dokazali, da so trenutno nesporni kralji evropske odbojke.

Znova je v vseh prvinah igre blestel 218 cm visoki orjak Dmitri Muserski, medtem ko je selektor poražencev Berruto pogrešal predvsem učinek obeh začetnih sprejemalcev v napadu – tako Zaytsev kot Simone Parodi sta bila namreč manj kot petinsko (!) uspešna. Voronkov je zadel žebljico na glavico z domala edino menjavo v obračunu, nerazpoloženega sprejemalca Alekseja Spiridonova je namreč zamenjal z Dmitrijem Ilinihom, ki je v igro vnesel svežino in bil eden ključnih faktorjev za rusko zmago v četrtem nizu.

Za najkoristnejšega igralca prvenstva so pričakovano izbrali Rusa Dmitrija Muserskega, najučinkovitejši pa je bil srbski korektor Aleksandar Atanasijević s 123 točkami oziroma skoraj 18 na dvoboj.

RUSIJA : ITALIJA 3:1 (20, 22, -22, 17)

Štadion Parken Arena, gledalcev 7000, sodnika Labasta (Češ) in Dudek (Pol).

Rusija: Apalikov 8 točk (3 napad + 2 asa + 3 bloki), Grankin 1 (0+0+1), Sivoželez 13 (13+0+0), Pavlov 16 (14+1+1), Spiridonov 4 (4+0+0), Muserski 15 (8+2+5), Verbov (L) – prva postava; Ilinih 8 (7+0+1), Mihajlov; Makarov, Aščev in Jermakov (L) niso igrali.

Italija: Berreta 4 (4+0+0), Parodi 4 (3+0+1), Vettori 21 (19+1+1), Rossini (L), Zaytsev 4 (3+1+0), Travica 7 (4+0+3), Birarelli 11 (8+2+1) – prva postava; Savani 9 (9+0+0), Giovi; Kovar, Saitta in Piano niso igrali.