Rutinerji hitro opravili kvalifikacijsko nalogo

Peter Kauzer in dvojec v polfinale evropskega prvenstva v Tacnu z enim nastopom, v drugem uspešni še trije čolni.

Objavljeno
02. junij 2017 01.55
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Uvodni dan 18. evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah se tekmovalci iz 24 držav še niso potegovali za odličja, toda kvalifikacijski nastopi kajakašev, kanuistk in dvojcev gledalcev nikakor niso pustili ravnodušnih. Navdušeno so spodbujali šesterico slovenskih tekmovalcev, ki si je prislužila mesto v sobotnem polfinalu, in oba, ki sta obtičala na prvi oviri.

Kot se spodobi, sta najhitreje opravila svojo nalogo udarna slovenska čolna. Najbolje sta se odrezala Sašo Taljat in Luka Božič s 6. mestom med kanuističnimi dvojci, le en kvalifikacijski nastop je zadostoval tudi kajakašu Petru Kauzerju z 8. rezultatom. Na drugi progi se mu je v elitni trideseterici pridružil 21-letni Martin Srabotnik, medtem ko je bil pol leta mlajši Žan Jakše na svojem domačem slalomišču prekratek za dve mesti oziroma za 89 stotink. »Popravni izpit« je prišel prav tudi kanuistkam. Izkoristili sta ga Primorki Nina Bizjak in Alja Kozorog, šele 17-letna domačinka Lea Novak si je nakopala 58 kazenskih sekund in pristala v ozadju. 

Tudi v cilju je bilo največ oči uprtih v Petra Kauzerja, srebrni olimpijec pa je kritično ocenil svoje veslanje: »Kvalifikacijska naloga je opravljena, to je pa tudi edino dobro danes. Proga je zelo zahtevna, veliko je ustavljanja in hitrih štartov, kar je zelo slaba kombinacija v takšnih vodnih razmerah. Nikakor ne moreš pustiti čolnu, da bi stekel in da bi v tem času malo zajel sapo. Stvari sem se lotil celo preveč zanesljivo, pri vseh protitočnih vratcih sem veslal daleč naokoli, da se ne bi dotaknil količka. Pred koncem pa se mi je še voda 'postavila pokonci', zato sem prišel v cilj pošteno utrujen, kar se mi v Tacnu ne primeri pogosto.«

Izkušenega Hrastničana je z brega bučno spodbujala množica šolarjev-sokrajanov, toda z enim ušesom je prisluhnil tudi glasu uradnega napovedovalca. Ko je slišal, da ima sedem sekund rezerve, se je že pred zadnjimi tremi vratci lotil »razveslavanja«, ki ga običajno opravi šele po prihod v cilj. Toda novi spodnji del proge v Tacnu je tudi zanj nekaj novega. »Vesel sem, da so jo končno nekoliko prenovili, bo pa potrebno popraviti iztek v strugo. Zdaj je ravno na meji, da še dopušča veslanje. Odsek je lahko kar nevaren, če se prekucneš. Pred dvema dnevoma si je italijanska tekmovalka tu razbila glavo. Predlog, da bi bil cilj že pri 24 vratcih, žal ni dobil podpore, a imamo progo, kakršna je, in na njej bomo tekmovali,« je Kauzer dejal z resnim glasom, a se znova nasmehnil, ko je beseda nanesla na današnjo moštveno tekmo ter uigravanje z mlajšima Jakšetom in Srabotnikom.

»Vedno mi je zanimivo spremljati, kako s sotekmovalci poskušamo ujeti skupno valovno dolžino. Vsaj ne gre vse tako kot po tekočem traku in nam ni dolgčas. Fantoma sem rekel, naj se nikakor ne bojita, da bi mi zaveslala na rep čolna in navrtala kakšno luknjo. Najpomembnejša bo hitrost,« je zaupal pred prvim dnevom odločitve na EP.