Na Škotskem nov elitni dvoboj Evrope in ZDA

Ta konec tedna se bodo najboljši evropski in ameriški golfisti pomerili na Ryderjevem pokalu v Gleneaglesu na Škotskem.

Objavljeno
24. september 2014 10.50
GOLF-RYDER/
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Glasgow - Oči svetovne športne javnosti bodo od petka do nedelje uprte na golf igrišče Gleneagles na Škotskem, kjer se bosta za Ryderjev pokal udarili reprezentanci Evrope in Združenih držav Amerike. Po mnenju športnih poročevalcev gre za tretji najodmevnejši športni dogodek leta po zimskih olimpijskih igrah in nogometnem svetovnem prvenstvu.

Ryderjev pokal, ki poteka že od leta 1927, je v zadnjih desetletjih postal izjemno priljubljeno tekmovanje in bo letos znova podrl nekaj rekordov. Prenose dvobojev bo moč spremljati v 183 državah po vsem svetu - tudi v Sloveniji -, ekonomski učinek za državo gostiteljico pa utegne biti podoben kot pred dvema letoma v Chicagu, kjer so analitiki izračunali posredne ekonomske koristi v višini 100 milijonov evrov.

Britanska televizijska postaja Sky je za čas Ryderjevega pokala vzpostavila nov program, Sky Sports Ryder Cup, ki bo v 14 dneh delovanja predvajal 330 ur golfa, tekmovanje pa si bo v živo ogledalo približno 50.000 ljudi na dan. Samo na udarjališču prve luknje tribuna sprejme 3000 gledalcev.

Tekmovanje bo sicer trajalo le tri dni, potekalo pa bo po drugačnem sistemu, kot poteka na večini drugih turnirjev. Najboljših 12 igralcev iz Evrope in ZDA se bo merilo v tako imenovanem »match playu« oziroma igri na luknje. V petek in soboto so na sporedu »fourballi« in »foursomi«, v nedeljo pa 12 dvobojev, ki običajno odločijo zmagovalca

Nazadnje v Illinoisu je Evropa zadnji dan nadoknadila neverjetne štiri točke zaostanka in zmagala s 14,5:13,5. Zato ima tekmovanje z letnico 2012, ki je potekalo na igrišču Medinah Country Club, naziv Čudež v Medini.

Evropa, ki je v napovedih v rahli prednosti, predvsem zato, ker bo igrala pred domačim občinstvom, ki je za razliko od drugih golfskih turnirjev na Ryderjevem pokalu zelo glasno in navijaško razpoloženo, za ubranitev lovorike oziroma šesto zmago na zadnjih sedmih dvobojih potrebuje 14 točk.