S Turki preventivno brez Kamnika

Slovensko odbojkarsko reprezentanco po uspehu v Hočah čaka nov izziv v Istanbulu.

Objavljeno
06. september 2013 19.21
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Po velikem uspehu brez poraza in z le tremi oddanimi nizi na močnem turnirju v Hočah, ko sta padli tudi veliki Bolgarija in Kanada, čaka slovensko moško odbojkarsko reprezentanco danes in jutri nov izziv, tokrat na tujem parketu. V Istanbulu ji bodo nasproti stali Turki, ki so na svetovni lestvici sicer 11 mest za njo, a sodijo v podoben kakovostni rang.

Proti Turčiji so se slovenski odbojkarji na EP pred dvema letoma nenadejano krepko lomili in po dveh urah čiste igre zmagali s 3:2, čeravno jih je tekmec celo prekosil v številu osvojenih točk. Letos sta se reprezentanci med elito stare celine prebili na enak način – skozi dodatne kvalifikacije, Turki so po odločilnem zlatem nizu izločili neugodno Latvijo. Šele pred kratkim je izbrano vrsto prevzel Italijan Emanuele Zanini, ki je na vročem stolčku zamenjal umirjenega Veljka Bašića in, vsaj zdi se tako, stabiliziral zasedbo. V njej je z naskokom glavni poudarek na napadalni trojki, udarnih sprejemalcih Burutayu Subasiju in Emreju Baturju ter korektorju Serhatu Coskunu (pred dvema letoma na Dunaju je našim fantom primazal kar 29 točk ob več kot polovičnem napadalnem izkoristku), vsi ostali – z blokerji vred – dodajajo mizeren prispevek. Turčija je doslej veljala za tisto državo stare celine, v kateri je neskladje med klubsko in reprezentančno odbojko daleč največje. Izbrana vrsta se utaplja v povprečju, v tamkajšnjem prvoligaškem tekmovanju pa mrgoli novcev in posledično izvrstnih tujcev.

V Istanbul tokrat nista odpotovala sprejemalec Jan Pokeršnik (tudi edini iz zdajšnje petnajsterice, na katerega selektor Luka Slabe ne bo računal na EP na Danskem in Poljskem, bo najverjetneje sprejemalec, ni pa še jasno, kateri) in bloker Matevž Kamnik. »Matevž ima rahle težave s hrbtom, zato ne želimo ničesar tvegati. Ostal je doma, kjer bo vadil in opravljal fizioterapijo, po naši vrnitvi iz Turčije pa se nam bo v ponedeljek zvečer znova pridružil na treningu,« je odsotnost enega od dveh udarnih blokerjev (ob Alenu Pajenku) pojasnil Slabe. Pa Pokeršnik? V Turčiji ga bo z razlogom zamenjal Jan Planinc. »Planinc je naš ta hip najzanesljivejši izvajalec začetnih udarcev med sprejemalci, zato ga bom v Turčiji uporabil za preverjanje nekaterih taktičnih detajlov. Ugotoviti moram namreč, koliko nam lahko s servisom pomaga, ko se znajdemo v težavah,« dodaja selektor.

Turki so pač ena od stopnic na poti do optimalne pripravljenosti v drugi polovici septembra v Herningu, zato se slovenska četa z njimi ne obremenjuje pretirano. »O njih ne vem prav veliko, še najbolje poznam njihovega selektorja Zaninija, ki pa je moštvo prevzel šele pred kratkim. S Turki se niti ne mislimo kaj prida ukvarjati ali jih predhodno secirati in analizirati, bolj nas zanima lastna igra. Seveda bodo fantje vseeno dobili določena navodila, vendar v prvi vrsti vezana na našo igro,« je dodal Slabe, ki s treningi zadnjih dni ni bil pretirano zadovoljen.