Trstenjakova sanjsko leto končuje na vrhu sveta

Slovenski judoistki Tina Trstenjak in Ana Velenšek do kolajn tudi v Tokiu.

Objavljeno
06. december 2015 22.51
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Slovenski judoistki Tina Trstenjak in Ana Velenšek sta tudi na tekmovanju za grand slam v Tokiu, zadnjem in obenem najmočnejšem letošnjem turnirju za svetovni pokal, odigrali zelo vidno vlogo. Trstenjakova, ki že skoraj pol leta trdno drži prvo mesto na svetovni jakostni lestvici v kategoriji do 63 kilogramov, se je v soboto ovenčala s srebrno kolajno, Velenškova (do 78 kg) pa včeraj z bronasto.

Trstenjakova, ki je bila kot prva nosilka v uvodnem krogu prosta, je na poti do velikega finala bolj ali manj prepričljivo opravila s Švedinjo Anno Bernholm (5:0), britansko Izraelko Alice Schlesinger (0:3 v kaznih) in Rusinjo Jekaterino Valkovo (10:0). V zaključnem dvoboju jo je na nasprotni strani tatamija z Martyno Trajdos pričakala tekmica, ki ji je zadala edini poraz v letošnji sezoni – v finalu evropskih iger v Bakuju.

Judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku je tokrat začela bolje in po poldrugi minuti prešla v vodstvo z metom za yuko (5:0), nakar je drago plačala trenutek nepazljivosti, ki ga je 26-letna Nemka hladnokrvno izkoristila in jo ujela v končni prijem (0:10).

»Tina je znova začela v visokem ritmu, toda Martyne, dobro vedoč, da je Slovenko letos že premagala, ni zagrabil preplah. Potem ko je padla na yuko, je odgovorila z nasprotnim napadom in dosegla presenetljivo zmago, z njo pa prvo zlato kolajno na turnirjih za grand slam,« so razplet sobotnega sklepnega obračuna v kategoriji do 63 kilogramov opisali na uradni spletni strani Svetovne judoistične zveze (IJF).

Dan po Trstenjakovi, ki si je priborila že jubilejno dvajseto kolajno v svetovnem pokalu (peto v tej sanjski sezoni), se je na zmagovalni oder na grand slamu v Tokiu (z nagradnim skladom 154.000 dolarjev) povzpela tudi njena klubska kolegica Velenškova. Judoistka iz Šmartnega v Rožni dolini je bila prav tako v uvodnem krogu prosta, v drugem pa je brez večjih težav z iponom izločila Avstralko Mirando Giambelli (10:0).

Zatem je dobila opravka s tremi Japonkami: s prvo, Ruiko Sato, je izgubila (0:10), naslednji dve, Šori Hamado (10:0) in Mami Umeki (1:3 v kaznih), pa premagala in osvojila tretje mesto. Velenškova si je tako izbojevala še četrto letošnjo kolajno v svetovnem pokalu in skupno osemnajsto v tem tekmovanju.

Le malo je manjkalo, pa bi se slovesne razglasitve najboljših udeležil tudi Rok Drakšič (do 73 kg), ki je po zmagah nad Vadimom Bocanom iz Združenih arabskih emiratov (10:0), Špancem Javierjem Ramirezom (10:0) in Belgijcem Dirkom Van Ticheltom (1:2 v kaznih) ter porazih z Gruzincem Nugzarijem Tatalašvilijem (0:10) in Rusom Muso Moguškovom (0:10) zasedel peto mesto. Čeprav gre za zelo dober dosežek, je pri 28-letnem Grižanu vendarle ostal tudi grenak priokus, saj ta uvrstitev v borilnih športih, v katerih podeljujejo po dve bronasti odličji, velja za najbolj nehvaležno.