Sašo Bertoncelj na domači popravni izpit

Danes v koprski Bonifiki kvalifikacijske tekme svetovnega izziva v športni gimnastiki.

Objavljeno
12. maj 2017 02.19
Sašo Bertoncelj,slovenska reprezentanca v športni gimnastiki,Ljubljana Slovenija 07.04.2016 [Portret]
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Dveh tekem svetovnega pokala v športni gimnastiki so se letos udeležili slovenski telovadci in dosegali zelo različne rezultate. Najbolj zadovoljna je bila Teja Belak, ki je na preskoku dvakrat končala med najboljšo trojico, največji dolžnik uvodnih preizkušenj pa je gotovo Sašo Bertoncelj, ki je obakrat ostal brez finala. Koper ponuja novo priložnost.

Slovenska (moška) reprezentanca je za koprsko tekmo svetovnega izziva dobila nekoliko drugačno podobo od sprva napovedane, saj Žiga Šilc zaradi bolezni ne bo nastopil. V dvorani Bonifika se bodo tako v današnjih kvalifikacijah predstavili Bertoncelj, Rok Klavora, Alen Dimic, Luka Terbovšek, Luka Bojanc in Jure Pavlica ter Belakova, Tjaša Kysselef, Adela Šajn in Lucija Hribar, medtem ko bodo zunaj konkurence tekmovali Luka Kišek, Pia Hribar in Sara King.

Slovenci so v preteklosti na domačih tekmah nizali zmage oz. uvrstitve na zmagovalni oder in tudi tokrat je pričakovati dobre rezultate, je pa res, da bodo imeli prav naši najboljši telovadci najhujšo konkurenco. Bertoncelj se bo tako pomeril z najboljšim konjenikom v zgodovini, Madžarom Krisztianom Berkijem, vsekakor velja omeniti še njegovega rojaka Zoltana Kallaija in Hrvata Matijo Barona, ki sta na nedavnem EP za las ostala brez finala. Gorenjec je bil v Cluju med osmerico, kar pa mu letos v svetovnem pokalu še ni uspelo. Tako v Bakuju kot Dohi je v kvalifikacijah padel z orodja ...

»Lahko bi rekli, da je v Kopru čas za popravni izpit. Upam, da bo v tretje vendarle šlo in da se uvrstim v finale,« pravi najboljši slovenski telovadec zadnjih let, ki je po prihodu iz Romunije vztrajal pri ritmu izpred EP, saj ni želel tvegati padca forme. »Prav nasprotno, želel sem si narediti še korak naprej, posvetil sem se težji sestavi, s katero sem nastopil v finalu EP, a se mi tam žal ni izšlo. Načrtujem, da bom z njo poskusil na naslednji tekmi v Osijeku, doma si vendarle ne želim preveč tvegati,« pojasnjuje Bertoncelj, ki razumljivo pred domačim gledalci ne želi iti na vse ali nič, ampak si na bolj miren način zagotoviti mesto med prvo trojico, kar je njegov cilj, o zmagi pa je v Berkijevi konkurenci težko govoriti.

Zanimivo, da v moški konkurenci Slovenci letos še niso stali na stopničkah, najbližje jim je bil Šilc s 4. mestom v Bakuju, finalist je bil na tej tekmi še Dimic na bradlji in drogu, to pa je bilo tudi vse. Ob tem je treba omeniti še Klavoro, ki je moral ti dve tekmi izpustiti zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice, novo (manjšo) je precej po nepotrebnem staknil tik pred EP. »Prst na nogi me še vedno precej boli, po vsakem dobrem treningu mi oteče. Zato bom nastopil z nekoliko lažjo sestavo, želja pa so seveda čim lepši doskoki. Finale ni samoumeven, sem pa zaradi vseh težav neobremenjen,« pravi Klavora, ki je lani v Stožicah na parterju zmagal. Od tekmovalcev na tem orodju velja izpostaviti Aleksandra Šatilova, na SP že dvakrat bronastega.

Pri ženskah bo glavni domači up seveda Teja Belak, ki pa je ravno obratno od Bertonclja potarnala, da se ji je bilo po EP, kjer je bila druga naša finalistka, težko zbrati, a seveda vseeno z nestrpnostjo pričakuje domačo tekmo, na kateri tudi njej ne bo prav lahko. Velika tekmica je že reprezentančna kolegica Kysselefova, v Koper pa prihaja tudi tretja z EP Madžarka Bolgarka Devai.

Kvalifikacije se bodo začele ob 10. uri in bodo v dveh delih trajale predvidoma do 18.30.