Savšek in Berčič v finalu SP

Kanuista Benjamin Savšek in Anže Berčič sta se na SP v Pragi uvrstila v finale, kajakaši so bili neuspešni.

Objavljeno
13. september 2013 20.25
CANOEING-WC-CZE-C1-MEN
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Praga - Kanuista na divjih vodah Benjamin Savšek in Anže Berčič sta uspešno nastopila v polfinalu svetovnega prvenstva v Pragi in s 4. oziroma 5. časom napredovala v finale, kajakaši pa so bili neuspešni.

Med kanusti je bil v polfinalu najhitrejši Nemec Sideris Tasiadis (104,43), drugi je bil Francoz Denis Gargaud Chanut (+0,40) in tretji Čeh Stanislav Ježek (+1,06). Za Čehom sta se zvrstila Benjamin Savšek (+1,36) in Anže Berčič (1,38).

Savšek, ki je bil najboljši v kvalifikacijah, si je želel izhodišče iz sredine tekmovalcev, kar mu je danes tudi uspelo uresničiti:

»Zaenkrat gre vse po načrtih. Imam dobro startno pozicijo, ki sem si jo želel, vesel sem, da sem v finalu. Pred startom sem imel nekaj strahu, ker je proga res težka. Moral sem se zbrati in peljati brez napak. Pomagal sem si z močjo, čoln je dobro tekel, zdaj imam dobro popotnico za jutri in da še enkrat oddirkam kot je treba. Proga je res težka, spodaj se je že poznalo, da mi je manjkalo moči. Treba je bilo loviti vrata, držati čoln v liniji in res sem vesel, da mi je uspelo. Jutri me čaka še ena dirka, treba se bo zbrati in peljati čim bolj brez napak,« je dejal Savšek.

Njegov rojak Anže Berčič je že z uvrstitvijo v finale izpolnil zastavljeni cilj: »Najprej nisem vedel, če mi bo uspelo, ker sem bil osmi, nato so mi en dotik odbili in sem res vesel, saj sem prvič v finalu na SP. Doslej sem bil najboljši mislim da 18. Proga je zelo težka, vseskozi dobivaš in izgubljaš, čoln mora teči, treba je dobro odpeljati, če hočeš bit najhitrejši. Ker se pojavlja veliko napak, ki se na koncu seštevajo, bo jutri zelo težko narediti rezultat. Res je, da se da peljati tudi hitreje, ampak se potem lahko pojavijo majhne napake. Treba se bo pripraviti za jutri, še enkrat odpeljati na polno, potem pa bomo videli kaj bo odločalo, ali izkušnje ali pa mladost in norost,« je povedal Berčič.

Kauzer bo predal naslov

Slovenski kajakaši so bili danes neuspešni, saj se nikomur ni uspelo uvrstiti v finale. Branilec naslova Peter Kauzer je bil 18. (+6,15), Martin Albreht 23. (+7,00) in Simon Brus 38. (+59,72).

Kauzer, svetovni prvak iz leta 2011 v Bratislavi, je ključno napako naredil pri desetih vratih, s čimer je ostal brez želenega napredovanja:

»Deseta vrata so vsem povzročala težave, tudi meni. Voda se tam zelo spreminja, lahko pelješ na glavo, a pri meni se je naredil velik val, zaletel sem se v steno, tam se je začelo vse skupaj podirati. Čoln mi ni stekel, začel sem veslati v krču. Če se mi to zgodi, potem ne morem veslati normalno in očitno mi Praga res ni usojena. Danes nisem bil takšen, kot sem se vajen. Treba je preučiti kaj je šlo narobe in se osredotočiti na naslednjo sezono. Upam, da nam bo na jutrišnji moštveni tekmi bolje steklo in da bomo popravili vtis. Jaz bom svoj delež opravil, upam, da ga bosta tudi moštvena kolega,« je povedal Kauzer.

Finale posameznikov bo v soboto na sporedu ob 12.30, po popoldanskem premoru bodo finale vozili še v moštveni konkurenci.

 

Izidi polfinal SP

Kanusti

1. Sideris Tasiadis (Nem) 104,43 (0)

2. Denis Gargaud Chanut (Fra) +0,40 (2)

3. Stanislav Ježek (Češ) +1,06 (0)

4. Benjamin Savšek (Slo) +1,36 (0)

5. Anže Berčič (Slo) +1,38 (0)

 

Kajakaši

1. Hannes Aigner (Nem) 95,42 (0)

2. Mateusz Polaczyk (Pol) +0,71 (0)

3. Samuel Hernanz (Špa) +1,36 (0)

...

18. Peter Kauzer (Slo) +6,15 (2)

23. Martin Albreht (Slo) +7,00 (0)

38. Simon Brus (Slo) +59,72 (54)